Afganistan: Procurorul general al CPI îşi explică decizia de a nu ancheta asupra acţiunilor SUA
„Am luat decizia, bazându-mă pe probe, că crimele cele mai grave în termeni de gravitate, scară şi amploare par să fi fost comise de Statul Islamic-Khorasan (SI-K) şi de talibani”, a declarat Karim Khan în cadrul unei reuniuni a ţărilor membre CPI.
„Am spus că le voi prioritiza pe acestea şi le-am cerut judecătorilor să autorizeze desfăşurarea acestor anchete”, a adăugat procurorul britanic.
Mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului au criticat decizia lui Khan, din septembrie, de a exclude dintre priorităţi ancheta asupra forţelor americane pentru a se concentra asupra talibanilor şi a adversarilor lor din SI-K.
Deschiderea unei anchete a CPI privind Afganistanul, în special asupra crimelor prezumate comise de soldaţii americani, a determinat administraţia fostului preşedinte american Donald Trump să impună sancţiuni împotriva predecesoarei lui Karim Khan, Fatou Bensouda.
Aceasta le-a cerut în 2017 judecătorilor internaţionali autorizarea deschiderii unei anchete complete, estimând că există suspiciuni „rezonabile” de crime de război comise atât de talibani, cât şi de forţele americane în Afganistan şi de CIA în centrele de detenţie secrete din străinătate.
Investigaţia a fost suspendată în 2020, guvernul – între timp înlăturat – de la Kabul dând asigurări că încearcă să ancheteze el însuşi asupra acuzaţiilor de crime de război.
Însă schimbarea de regim de la Kabul l-a determinat pe Karim Khan să ceară relansarea anchetei, estimând că preluarea puterii de către talibani înseamnă că crimele de război nu vor mai fi examinate corect.
SUA nu sunt semnatare ale tratatului care a permis constituirea CPI, creat în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi în lume.
Karim Khan a mai afirmat luni că lovitura de stat din Sudan a „provocat o anumită întrerupere” a lucrărilor CPI, dar că se aşteaptă ca echipa sa să poată reveni pe viitor pentru a ancheta asupra crimelor de război.
Khan s-a deplasat la Khartoum în august pentru a semna un acord de cooperare vizând să facă să progreseze procesul pentru genocid al fostului dictator Omar Hassan al-Bashir.
„Ora schimbării a venit” la CPI, a adăugat el, reiterându-şi promisiunile anterioare de a se concentra asupra cazurilor care au şanse să ducă la condamnări.AGERPRES