Liderul PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, cere Guvernului să ia măsuri pentru a facilita trecerea frontierei de către românii stabiliţi în Ungaria care lucrează în continuare în România, dar din cauza aglomeraţiei de la graniţă au dificultăţi să ajungă la locul de muncă.
Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, transmisă AGERPRES, preşedintele PSD Arad aduce în atenţie situaţia creată în zona de frontieră din vestul ţării, arătând că românilor care locuiesc în ţara vecină şi lucrează în Arad „le este lezat brutal un drept fundamental, anume dreptul la muncă”.
„În localitatea Bătania (Batonya) de pe teritoriul Ungariei, locuiesc câteva sute de cetăţeni români, circa 380 conform unei ultime estimări neoficiale, care s-au mutat în ultimii ani aici din oraşul Arad şi din împrejurimi, datorită în principal pieţei imobiliare şi distanţei de doar 30 de kilometri între localitatea maghiară şi Arad. Majoritatea acestora, deşi locuiesc în Ungaria, îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, în cadrul diferitelor companii şi instituţii arădene. Astfel, în zonă s-a creat o situaţie aparte, o navetă transfrontalieră zilnică cu un flux dat în principal de programul de lucru al angajatorului, în principal primele ore ale dimineţii şi un interval de câteva ore după-amiază. Din cauza aglomeraţiei create în vămile din zonă în aceste zile premergătoare Sărbătorii Crăciunului, precum şi datorită numărului mare de cetăţeni care se întorc în ţară şi în contextul măsurilor antipandemice sporite de la frontieră, timpii de aşteptare sunt de câteva ore”, se arată în scrisoarea deschisă.
Mihai Fifor adaugă că locuitorii din vecinătatea frontierei „îşi văd astfel îngrădită posibilitatea de a-şi mai exercita un drept fundamental garantat de Constituţia României, dreptul la muncă”.
Deputatul cere să fie luate „de îndată măsurile necesare”, indicând ca posibilă soluţie „deschiderea zilnică în această perioadă, în anumite intervale orare, a Vămii Variaşu Mic-Dombegyhaza, vamă destinată micului trafic şi deschisă acum doar în zilele de sâmbătă”.
„Aceasta ar putea sa deservească, in principal, cetăţenii români şi maghiari, care fac dovada domiciliului şi a locului de muncă de o parte şi de alta a frontierei”, a mai transmis Mihai Fifor, care este şi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Camera Deputaţilor. AGERPRES