O stație de cercetare belgiană din Antarctica se confruntă în prezent cu o epidemie de COVID-19 în rândul angajaților săi, în ciuda faptului că întreg personalul stației este vaccinat și se află într-unul dintre cele mai izolate locuri de pe planetă, informează BBC. Conform unui virusolog consultat de autoritățile belgiene, cel mai probabil infecția este cauzată de varianta Omicron, deoarece toți cercetătorii stației polare făcuseră inițial o escală în Africa de Sud. În prezent, 99% dintre cazurile de COVID din Africa de Sud sunt provocate de tulpina Omicron.
Din 14 decembrie 2021 și până în prezent, cel puțin 16 din cei 25 de cercetători și angajați ai Stației Polare Princesse Elisabeth – practic, două treimi – s-au îmbolnăvit de COVID. Cei infectați suferă de forme ușoare ale bolii, transmite DIGI24.
„Nu e o situație dramatică”, a declarat pentru BBC Joseph Cheek, project manager al International Polar Foundation. „Chiar dacă a trebuit să carantinăm câteva persoane care au fost testate pozitiv, acest lucru nu a afectat, în general, foarte mult munca la stația de cercetare”, a mai spus Cheek.
Stația Polară Princesse Elisabeth este operată de International Polar Foundation.
Conform publicației belgiene Le Soir, trei angajați ai stației polare au fost deja evacuați. Toți ceilalți vor rămâne în carantină până pe 12 ianuarie.
Primul caz de COVID a fost înregistrat la stația polară pe 14 decembrie la un membru al unei echipe care sosise în Antarctica cu 7 zile înainte. Deși cei nou-veniți au fost plasați în carantină, virusul a continua să circule și să-i infecteze și pe ceilalți membri ai stației.
Angajaților li s-a pus la dispoziție o cursă aeriană pentru a putea părăsi stația după 12 ianuarie, dar toți aceștia au anunțat că preferă să rămână pentru a-și continua munca.
Tot personalul stației polare trebuie să fie vaccinat și testat anti-COVID. Doi medici se află în acest moment la stația belgiană de cercetare din Antarctica.
(sursa:www.radiochisinau.md)