Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a demarat luni consultările pentru elaborarea Planului Naţional Strategic 2023-2027, la întâlnire fiind prezenţi peste 80 de participanţi, atât experţi din ministerul de resort cât şi reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri, ai grupurilor de acţiune locală şi ai distribuitorilor de produse agricole.
Potrivit unui comunicat al MADR remis AGERPRES, luni au avut loc consultările pentru elaborarea PNS, în sistem de videoconferinţă, cu reuniunea Subgrupului de lucru LEADER şi activităţi neagricole din cadrul Comitetului Consultativ Tematic.
Adrian Chesnoiu i-a îndemnat pe cei invitaţi la consultări să transmită puncte de vedere, menţionând că doar dezbaterea şi dialogul pot genera un document programatic complet şi coerent, care să răspundă nevoilor agriculturii româneşti.
„Avem şansa să repornim motoarele dezvoltării satului românesc, pentru că aici există un potenţial fantastic. În ceea ce priveşte intervenţia LEADER, aceasta va fi separată de intervenţiile de la nivel naţional. LEADER este un instrument care ne permite să ne raportăm la specificul fiecărei zone şi de aceea sunt necesare măsuri elaborate în funcţie de necesităţile comunităţilor. Am avut o discuţie pe această temă la Comisia Europeană încă din decembrie pentru că vreau să transmitem la Bruxelles un Plan Naţional Strategic negociat transparent cu toate părţile implicate, care să răspundă aşteptărilor fermierilor”, a declarat ministrul Agriculturii.
La rândul său, Daniela Rebega, directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR a precizat că fişele intervenţiilor sunt mult simplificate, toate detaliile urmând a fi cuprinse în legislaţie şi în ghidul solicitantului.
Consultările cu reprezentanţii fermierilor pentru prezentarea drafturilor de intervenţie aferente PNS 2023-2027 vor continua, în această săptămână, urmând a fi discutate intervenţiile în domeniul irigaţiilor, intervenţiile aferente sprijinului pentru instalarea tinerilor fermieri şi înfiinţarea grupurilor de producători din sectorul agricol/pomicol, precum şi investiţiile în ferme.
La consultări, alături de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, au mai participat: Sorin Moise – secretar de stat, Bogdan Alecu – director general adjunct al Autorităţii de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (AMPNDR), Elena Tatomir – director general MADR şi Cristiana Constantinescu – director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Agricole (AFIR), precum şi alţi experţi din cadrul MADR. AGERPRES