„Aceste critici sau aceste soluţii puteau să fie prezentate în şedinţa de guvern, există acolo vicepremierul, există membri ai PSD în Guvern. (…) Discuţia a fost simplă. A fost şedinţă de guvern, în şedinţa de guvern – ştiţi foarte bine – există un act normativ care are un parcurs, o procedură, avize, au venit avizele, a fost aprobat. Dacă există ale variante şi alte soluţii legislative, ele pot fi discutate în Parlamentul României pentru orice ordonanţă. Varianta care a fost în şedinţa de guvern aprobată este cea care a avut avizele şi cea care a trecut. Mai mult decât atât, eu nu ştiu ce să vă spun, că nu am fost acolo. (…) Dacă doresc să facă amendamente, legea vine în Parlament”, a spus Cîţu la sediul central al PNL.
Întrebat dacă este de acord ca noua compensare de tarife la energie să fie aplicată şi pentru consumul din ianuarie, cum vrea PSD, nu doar pentru februarie şi martie, el a răspuns: „Eu sunt de acord cu un singur asterisc: să fie legal. Nu vrem după aceea să fie atacat la CCR şi apoi să-i punem pe oameni să plătească banii înapoi. Sunt de acord să meargă şi în noiembrie dacă se poate, dar avem o Constituţie care spune că este mai complicat să duci retroactiv. Dacă se poate, bineînţeles că sunt de acord”.
Marţi, a adăugat Cîţu, a discutat cu preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, despre ce se va face în viitor în domeniul energiei.
Despre varianta PSD de revenire la o piaţă reglementată de la 1 aprilie, Cîţu a precizat că preferă să se vină cu soluţiile în coaliţie şi apoi să fie anunţate în spaţiul public.
Cîţu a susţinut că nu există tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare.
„Nu sunt tensiuni. Eu v-am spus îngrijorările mele despre ceea ce se întâmplă pe piaţa financiară cu dobânzile, pentru că dacă mă uit la costul pe care îl plătim la dobânzi, e în fiecare lună mai mare. Am fi avut bani acolo şi pentru compensările de facturi, şi pentru măriri de salarii, şi pentru dublarea de alocaţii. Acolo e o problemă, pentru că dintr-o dată văd că anul trecut ne împrumutam la 2% şi ceva, acum deja la 5%. Am avut câteva discuţii cu instituţii internaţionale. Sunt îngrijorat de perspectiva negativă care rămâne. Anul trecut am reuşit să avem două agenţii de rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu ştiu dacă mai putem şi anul acesta. Acum, vom vedea ce se va întâmpla. Sunt îngrijorat, pentru că eu nu vreau să ajungem în două-trei luni de zile la mâna instituţiilor internaţionale să ne finanţăm. Atunci, ăsta ar fi un regres puternic pentru România. Dobânzi mai mari înseamnă şi rate mai mari pentru oameni la bancă etc. (…) Guvernarea e întotdeauna un lucru complicat. Pe noi ne interesează ca orice soluţie să fie în interesul românilor. PNL este la guvernare şi întotdeauna va milita pentru interesul românilor şi pentru stabilitate”, a mai spus preşedintele PNL.
El a vorbit şi despre acuzaţiile social-democraţilor conform cărora PNL ar fi dus la criza din energie.
„E ciudat să fii într-o coaliţie şi cineva să te acuze de aşa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în Opoziţie din nou”, a mai declarat liderul liberalilor.
Social-democraţii spun că nu sunt mulţumiţi pe deplin cu forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o marţi în scopul limitării creşterii facturilor la energie şi gaze şi precizează că miniştrii PSD au propus o soluţie juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniştrii PNL ai Energiei şi Justiţiei au respins-o „fără o justificare solidă”. AGERPRES