Mesajul viceprim-ministrului Nicu Popescu în contextul ședinței comune a Guvernelor R. Moldova și României

Chişinău, 10 feb. /MOLDPRES/. Mesajul viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu în contextul ședinței comune a Guvernelor Republicii Moldova și României

Diplomația faptelor concrete este orientată spre promovarea inițiativelor benefice pentru interesul țării și al cetățenilor noștri.

O bună parte din inițiativele cu impact pentru oamenii de pe ambele maluri ale Prutului care urmează a fi semnate mâine în cadrul ședinței comune a Guvernelor au fost lansate pe 2 iulie 2019, în prima vizită în străinătate a prim-ministrei în acel moment, Maia Sandu și grupurile de lucru la care am participat împreună cu miniștrii din Executiv și omologii noștri români.

Anii 2019 și 2021-2022 au însemnat pentru relația noastră cu România nu doar o etapă de lucru foarte intens, dar și de împliniri și confirmări sufletești pentru ambele părți, și aș vrea cu această ocazie să le mulțumesc miniștrilor Teodor Meleșcanu, Ramona Mănescu și Bogdan Aurescu, omologii mei de la București cu care am colaborat remarcabil de-a lungul acestor perioade.

Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare România – Republica Moldova, semnată la București în noiembrie 2021 cu ministrul Bogdan Aurescu, în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis este documentul amplu, menit să accelereze la modul concret procesul de integrare europeană a țării noastre, asigurând dezvoltarea economică și socială în beneficiul direct al tuturor cetățenilor.

Cea de-a cincea ședință comună a Guvernelor Republicii Moldova și României este un moment istoric în anul aniversar când marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-române. Așa cum primele Poduri de Flori ne-au facilitat regăsirea și redescoperirea, cum bursele de studii ne-au reapropiat cultural și educațional, cum schimburile de cadre medicale din perioada pandemiei ne-au unit prin emoție și dedicare, tot astfel și ajutorul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, prețurile mai accesibile pentru serviciile de roaming internațional mobil, construirea, exploatarea și întreținerea podului rutier de frontieră peste râul Prut ne vor apropia și mai mult unii de alții.

Parteneriatul nostru strategic pentru integrare europeană cu România trebuie să consolideze comunitatea de istorie, limbă și cultură pentru a accelera construcția unei infrastructuri comune concretizată prin poduri, interconectare energetică, interconectare în domeniul comunicațiilor precum și un dialog instituțional aprofundat, pentru că doar astfel și doar prin perspectiva relațiilor noastre bilaterale cu România putem ancora R. Moldova ferm și ireversibil în spațiul european.

Mulțumesc diplomației Republicii Moldova și României, colegilor din ambele Executive, sutelor de funcționari care lucrează zi și noapte, în spirit de echipă, pentru succesul celei de-a cincea ședințe comune a Guvernelor R. Moldova și României!

Viitorul ne așteaptă cu planuri ambițioase orientate spre ceea ce am promis cetățenilor țării noastre: modernizarea europeană a Republicii Moldova.

Foto: MAEIE