„Poziţionarea Bisericii faţă de confiscarea politico-ideologică a credinţei şi deformarea acesteia prin instrumentalizare” survine „în contextul recent creat de discuţii purtate în jurul unor teme ce au inclus şi situarea Bisericii faţă de subiecte de larg interes public, comentate în mod firesc de presă”.
„Creştinismul autentic asimilat, exprimat într-un mod de viaţă fondat pe o gândire luminată de cuvintele lui Hristos şi hrănită de cunoaştere, nu parazitată de ignoranţă, lene intelectuală şi spirituală, sau întunecată de umbrele ideologiilor politice şi ale patologiilor credinţei de tip magic (bigotismul, formalismul religios, ritualismul sterp), acest creştinism sănătos care celebrează alteritatea prin respect acordat celuilalt nu se exprimă niciodată obraznic, agresiv şi agramat de la înălţimea unui reper public”, afirmă Patriarhia.
Potrivit sursei citate, „creştinismul ca mod de viaţă rodeşte în plan personal şi social bunătate, politeţe, bună-cuviinţă, bun-simţ. Nobleţe. Adică, o stilistică a decenţei şi o conduită morală aristocratică, nu huliganică”.
„Singura care onorează numele de creştin, singura sanificatoare pentru societate. Alternativele hâde la această manifestare publică a credinţei reale exprimă doar surogate de creştinism confiscat politic şi ideologic, de care Biserica se dezice ferm. Biserica se dezice, la fel de ferm, de orice apologie iresponsabilă făcută exponenţilor unor regimuri politice dictatoriale din trecut sau din prezent, indiferent de faptul că aceştia au mimat sau mimează public creştinismul, concomitent cu acte grave de opresiune sau încălcare a principiilor unei societăţi democratice şi reverenţioase faţă de valorile creştine pe care s-a edificat”, precizează Patriarhia Română. AGERPRES