Externe

Lavrov i-a cerut lui Blinken un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, i-a cerut marţi într-o nouă convorbire telefonică omologului său american, Antony Blinken, un dialog pragmatic asupra securităţii în Europa, relatează AFP şi Reuters.

”Serghei Lavrov a subliniat caracterul inacceptabil al retoricii agresive folosite de Washington şi de aliaţii săi cei mai apropiaţi, cerând un dialog pragmatic asupra ansamblului chestiunilor ridicate de Rusia”, a menţionat într-un comunicat Ministerul de Externe rus.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat de asemenea necesitatea ”continuării colaborării” între Moscova şi Washington pentru diminuarea tensiunilor.

Departamentul de Stat al SUA nu a transmis deocamdată o reacţie despre această nouă convorbire Lavrov-Blinken. Potrivit agenţiei EFE, discuţia a avut loc la cererea SUA şi cei doi miniştri au discutat de asemenea despre agenda următoarelor contacte la diferite nivele între Moscova şi Washington.

Rusia a anunţat mai devreme marţi retragerea unora dintre unităţile militare dislocate la graniţa cu Ucraina şi care au stârnit la Kiev şi în Occident temeri privind o posibilă invazie, temeri amplificate în ultimele zile de politicieni şi mass-media din Occident care au susţinut că o astfel de ofensivă este iminentă, declaraţii catalogate de Rusia drept ”isterie” şi ”terorism informaţional”.

Statele occidentale au salutat un semnal ”pozitiv” după anunţul privind această retragere parţială. În aceeaşi zi însă, deputaţii ruşi au votat un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

Odată cu comasarea de trupe la graniţa ucraineană, Rusia a înaintat Statelor Unite şi NATO o serie de cereri privind arhitectura de securitate europeană, printre care se regăsesc încetarea extinderii NATO şi retragerea trupelor Alianţei din statele care au aderat la ea după 1997, solicitări respinse de Washington, care a propus în schimb Moscovei măsuri de dezarmare şi sporire a încrederii reciproce, cum ar fi de pildă să asigure Rusia prin inspecţii că în bazele pentru scuturile antirachetă din România şi Polonia nu sunt amplasate rachete Tomahawk.

În timp ce statele occidentale ameninţă Rusia cu sancţiuni severe în cazul unui atac asupra Ucrainei, Moscova neagă în continuare astfel de intenţii. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că statele occidentale nu au venit cu un răspuns constructiv la cererile Rusiei privind securitatea europeană, dar el doreşte continuarea negocierilor şi a asigurat că Rusia nu vrea război.

Vorbind la o conferinţă de presă comună la Moscova alături de cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele rus a insistat că nu va ceda în chestiunea extinderii NATO şi în cea a amplasării de armament ofensiv în apropierea frontierelor ruse. Rusia contestă, de exemplu, că scuturile antirachetă amplasate de SUA în Europa au caracter strict defensiv.

La rândul său, Scholz a apreciat că ”există suficiente baze de discuţii pentru ca lucrurile să evolueze pozitiv şi trebuie să folosim aceste baze de discuţii” cu Rusia.AGERPRES

Related Articles

Back to top button