Chişinău, 16 feb. /MOLDPRES/. Deținătorii diplomelor de licenţă cu media generală de minimum 9,01 vor avea posibilitatea de a fi înmatriculați fără concurs la studii de masterat, în universitățile din Republica Moldova. O prevedere în acest sens se conține în Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea studiilor superioare de master – ciclul II, aprobat astăzi de Guvern şi care a fost prezentat de ministrul Educaţiei şi Cercetării, Anatolie Topală, la conferinţa de presă de după şedinţa Executivului, transmite MOLDPRES.
Documentul stabilește cerințele de bază pentru admiterea studenților și elaborarea tezelor de master, precum și regulile generale pentru organizarea învățământului cu frecvență la zi, frecvență redusă, dar și și la distanță. „Ne dorim calitate şi eficienţă în studiile de masterat”, a declarat ministrul.
„Regulamentul stabilește că la concursul de admitere pot participa, în condiții egale, cetățenii Republicii Moldova – deţinători ai diplomei de studii superioare de licenţă sau ai unui act echivalent de studii. De asemenea, vor fi admiși cetăţenii străini şi apatrizii, care dețin diplomă de studii superioare de licență în baza acordurilor interstatale, precum şi a contractelor individuale de studii. Instituțiile de învăţământ superior vor elabora planul de admitere pentru fiecare program de studii superioare de master”, a explicat ministrul.
De asemenea, pentru cetățenii care au un loc de muncă cu normă întreagă, documentul stabilește prevederi generale privind programele de master organizate la învățământul cu frecvență redusă, concediul academic, transferul, exmatricularea și restabilirea la studii. Totodată, în contextul internaționalizării studiilor superioare, sunt stabilite prevederi detaliate cu privire la mobilitatea internă și externă a masteranzilor.
„Noul Regulament va genera efecte pozitive la nivel de piaţă a muncii, salarizare şi posibilităţi de creştere profesională și avansare în carieră”, a rezumat ministrul Educaţiei.
În altă ordine de idei, Anatolie Topală a specificat că MEC este în proces de elaborare a noi programe care „vor încuraja tinerii să îmbrăţişeze profesia de pedagog”.
În prezent, în Republica Moldova se înregistrează o insuficienţă de peste două mii de cadre didactice, care este acoperită prin cumulare de către profesorii care activează.