Breaking News

CU PICIOARELE ÎNAINTE

 

Avem sau nu avem dreptate. Cu fiecare anunț considerat a fi de „ultimă oră” ne tot apare în prim plan panica declanșării invaziei rușilor în Ucraina. Nu vorbim despre un atac, despre o confruntare între cele două popoare, cât mai ales suntem cotropiți de ideea invaziei. Invadarea Ucrainei devine astfel un lucru deja înfăptuit și nicidecum ce urmează a fi povestit. La Înaltele Cancelarii ale lumii știrea cu invazia este una certă, una care se întâmplă în timp real, chiar dacă se încearcă mascarea adevărului cu tot felul de atacuri ale mercenarilor desfășurați în Donețk, de exemplu. Se merge pe timpul prezent, dar nu printr-o deschidere de fereastră, prin care să vadă tot interesatul, cum se strecoară rușii pe străduțele ucrainene, ci încă se aplică metoda strecuratului pe sub ușă, o tactică mult mai apropiată ochilor închiși, făcuți mici și jucăuși, în spatele cărora mai pot fi strecurate greșelile de dactilografie, de traducere sau de interpretare.
Nu putem să uităm că secolul XX și începutul secolului XXI și-au clădit iscusința tocmai pe astfel de erori tehnice, remediate în ultimul fază, ca un strigăt salvator din care au rămas să dea socoteală ecoul și neînțeleasa greșeală. Au greșit translatorii, secretarele, interpreții, ceea ce s-ar mai putea traduce cu suntem sau putem fi victimele erorilor de conjunctură, erori pe care le vom putea corecta în ultimul moment, salvând astfel omenirea.
Această amintire încă mai este așteptată să bată la ușă, să-și ceară scuze și mai apoi să încerce să reia realitatea din punctul descoperit a fi vulnerabil.
Revenind în teren nu putem să nu vedem vânzoleala de la frontierele Ucrainei, vânzoleală care mărește îmbulzeala din dreptul ferestrelor, chiar dacă există o prevedere de școală elementară militară prin care se interzice ocuparea ferestrelor pe timp de atac sau prezumtiv atac armat.
Din toată această vânzoleală nu puteau să lipsească șopârlele, fake news-urile care au rădăcinile adânc înfipte în dezinformare.
Liderii auto proclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk din estul Ucrainei au ordonat, vineri, evacuarea, în Rusia, a populației civile, după o serie de explozii produse în aceeași zi în cele două regiuni.
Separatiștii, care susțin că armata Kievului plănuiește un atac asupra lor, au postat pe internet declarațiile înregistrate cu anunțul evacuării.
În înregistrarea de pe Telegram, liderul separatist din Donețk, Denis Pușilin afirmă: „astăzi, 18 februarie, a fost organizată o evacuare centralizată, în masă, a populației în Federația Rusă”.
Denis Pușilin mai spune în mesajul video că ar fi iminentă o amplă ofensivă a forțelor ucrainene asupra regiunilor separatiste, o acuzație pe care Kievul a dezmințit-o constant.
Anunțul liderului din Donețk a fost urmat la scurt timp de unul similar făcut de Leonid Pasecinic, liderul separatist din Lugansk.
CNN a descărcat de pe Telegram înregistrările video și a verificat așa-numitele meta-date. Este vorba de informații pe baza cărora se poate determina, între altele, momentul când un fișier a fost creat.
Ambele apeluri video au fost create miercuri, 16 februarie, conform meta-datelor analizate de CNN.
Asta înseamnă că au fost înregistrate cu două zile înainte să fie încărcate pe Telegram.
Platforma pe care au fost găzduite cele două înregistrări păstrează meta-datele clipurilor încărcate, notează CNN, adăugând că aceste informații nu pot fi modificate ulterior.
CNN precizează că face demersuri să-i contacteze pe liderii separatiști din Donețk și Lugansk, pentru a le oferi ocazia să explice situația.
SUA au avertizat în mod repetat în ultimele zile că Rusia va recurge la un pretext fabricat pentru a justifica o invazie în Ucraina.
Suntem din ce în ce mai concentrați pe hotarul dintre Rusia și Ucraina, simțind deja cum ne este încețoșată privirea și mintea. Urmează o pauză de publicitate făcută pentru arama automată Kalaşnikov, singura care te poate scoate din această poveste, dacă nu în picioare atunci cu picioarele înainte.
ADI CRISTI