TE ATAC LA TINE ACASĂ, MENȚINÂND ASTFEL  PACEA

 

A început ceea ce nu are sfârșit. Vladimir Putin și-a dat proba demenței domestice, astfel încât, în jurul său au început să se întâmple chestii.

Joe Biden, la rândul său, are un pacheta predestinat liderului rus, dezvelind toate secretele posibile și imposibile.

Dacă Rusia va invada Ucraina – este decupajul din realitatea imediată, care se va lipi de imineta continuare: administrația Biden ar putea să o priveze de o gamă vastă de bunuri americane și străine de tehnologie înaltă, de la electronice și electrocasnice și până la computere, semiconductori și piese de avioane, au declarat surse pentru Reuters.

Președintele Joe Biden ar realiza acest lucru prin extinderea listei de bunuri care necesită licențe americane înainte ca furnizorii să le poată expedia în Rusia. Evident că administrația ar refuza apoi aceste licențe, au spus oamenii.

Măsurile fac parte dintr-o serie de sancțiuni pentru controlul exporturilor pe care Statele Unite le-au pregătit pentru a lovi în economiei Rusiei, vizând orice, de la lasere, la echipamente de telecomunicații și articole maritime.

Pachetul, care era încă în curs de ajustare în weekend și s-ar putea schimba, vine chiar dacă unii oficiali de la Casa Albă s-au angajat să scutească consumatorul rus de greul acestor penalități.

Scopul controlului exporturilor „este într-adevăr de a lovi în capacitatea Rusiei de a avea producție industrială în câteva sectoare cheie”, a declarat Peter Harrell, care face parte din Consiliul de Securitate Națională al Casei Albe, într-un discurs luna trecută. „Ne gândim cum să reducem drastic producția industrială a Rusiei și sectoarele de înaltă tehnologie, mai degrabă, decât să afectăm poporul rus”, a adăugat el.

Administrația a promis că va lovi Moscova cu un cocktail puternic de sancțiuni bancare și controale la export timp de câteva săptămâni, ca răspuns la masarea a sute de mii de trupe rusești de-a lungul granițelor Ucrainei.

Reuters a raportat sâmbătă că administrația Biden a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interzicerea instituțiilor financiare americane de a procesa tranzacții pentru marile bănci rusești”.

Ceea ce nu reușesc să înțeleagă occidentalii este modul de funcțioare al unui dictator construit la școala fostelor state comuniste, neînțelegând suma de accente pusă pe reflexele sălbăticiunii crescută în libertatea în care îți este permis orice, fără a fi mai sensibil și mai aproape de libertatea de a fi, de regulă cel care nu ești sau cel care doar poți visa că ești.

”Implementarea acestora pare tot mai probabilă după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni două regiuni separatiste ale Ucrainei ca independente și a cerut Ministerului Apărării să trimită trupe în cele două regiuni pentru a „păstra pacea”, sporind tensiunea cu Occidentul.

De departe, cea mai amplă măsură cuprinsă în pachetul de control al exporturilor ar lua o pagină din restricțiile impuse gigantului chinez de telecomunicații Huawei Technologies de către fostul președinte Donald Trump. Ar extinde în mod dramatic domeniul de aplicare al așa-numitei reguli pentru produse străine directe (FDPR), solicitând firmelor care folosesc instrumente americane pentru a produce tehnologie în străinătate să obțină o licență din SUA înainte de a le expedia în Rusia.

Majoritatea cipurilor sunt fabricate cu echipamente americane, oferind Statelor Unite puterea de a controla fluxul de electronice către Rusia. Furnizorii americani ar trebui, de asemenea, să obțină licențe pentru anumite articole destinate Rusiei care nu le necesită în prezent, cum ar fi piesele de aeronave civile. Rămâne de văzut dacă Europa va urma exemplul cu măsuri similare.

Japonia a declarat marți că este pregătită să se alăture Statelor Unite și altor țări industrializate G7 pentru a impune sancțiuni Rusiei, în cazul în care Putin ordonă o invazie a Ucrainei. Ca răspuns la mișcările Moscovei în estul Ucrainei, Biden a promis că va pune capăt investițiilor și comerțului cu, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a anunțat sancțiuni inițiale care vizează băncile și miliardarii ruși.

Conform modificărilor propuse în pachetul de control al exporturilor din SUA, cererile de licență, la rândul lor, s-ar confrunta cu un standard strict de revizuire a „politicii de refuz”, ceea ce înseamnă că numai în cazuri rare le-ar fi aprobat administrația.

În plus, companiile rusești, așa-numiți utilizatori finali militari pentru presupusele lor legături cu armata rusă, inclusiv câțiva producători de avioane, ar fi adăugate la o listă neagră comercială. Acest lucru ar extinde domeniul de aplicare a articolelor pe care companiile ar avea nevoie de licențe pentru a le obține.

În cele din urmă, Washingtonul ar extinde aplicarea avizului din partea Statelor Unite, supunând cerințelor de licență din SUA pentru toate articolele realizate în străinătate cu instrumente americane și destinate companiilor și care sprijină armata, scrie Reuters.

Trebuie să dăm crezare dementului, cu atât mai  mult cu cât. doar el se face vinovat și responsabil în fața celor care vor da socoteală, istoricește vorbind. Strategia este cât se poate de simplă pentru Moscova: Te atac la tine acasă, menținând astfel pacea!

ADI CRISTI