FeaturedParatrasnet

STRĂINI, UNUL ÎN BRAȚELE CELUILALT

 

Suntem aruncați în epoca de piatră a informației. Vladimir Putin face jocurile. Ce spune el acela este (și doar acela), adevărul. Există o lege, valabilă în spațiul rus, prin care ești pasibil de 15 ani buni de închisoare dacă cazi pradă ”dezinformării”! Dezinformarea este informația care nu convine autorităților statului sau mai precis planului pe care Vladimir Putin încearcă să-l promoveze. În Ucraina, de exemplu, nu este război, este doar o operațiune militară specială pe care armata Federației Ruse o desfășoară în Ucraina.

Vladimir Putin încearcă să explice pe înțelesul tuturor că poporul rus este prieten cu poporul ucrainean, pe care îl apără, căruia îi acordă întreaga atenție. Tot poporul rus îl asigură de protecția pe care i-o va asigura împotriva acelor neonaziști care sar la gâtul lor, în încercarea fracturării  lui.

Operațiunea militară specială pe care armata rusă o desfăşoară în Ucraina ține mai mult de intențiile de protejare a vecinilor săi pândiți de pericolul unei înarmări sălbatice și fără justificare, împotriva căreia Vladimir Putin s-a gândit să acționeze. Orice derapaj înspre NATO, de exemplu, este interzis Ucrainei, atâta timp cât Federația Rusă, nu trebuie uitat a făcut parte din aspirațiile poporului ucrainean în vremurile în care împreună, alături de alte 98 de popoare, formau Uniunea Sovietică, mândria poporului sovietic.

Totul ar fi fost bine și frumos dacă acest traseu, acest destin ar fi fost împărtășit și de poporul ucrainean. Asta este doar dorința lui Vladimir Putin, în timp ce alesul Ucrainei, Volodîmîr Oleksandrovici Zelenski vrea să stea cu fața îndreptată înspre occident, iar spatele, este îndreptat spre Federația Rusă, fără însă a comunica astfel un nefericit mesaj.

Cred că, pe cât de complicată pare să fie adevărata imagine a Ucrainei mușcată de rachete și bombe, pe atât de cald și de binecuvânta este sufletul copiilor care fac ochii mari, neînțelegând de ce nu le intră pe fereastră Luna în locul flăcărilor aerului ars de explozii.

Mai mult, începem să înțelege, care este jocul de glezne al liderului de la Kremlin. El de fapt trăieşte într-o lume paralelă, dorind să se întâmple doar ceea ce mintea sa naște, de regulă fantasme. O ultimă iluzie îi este hrănită de strigătul unor  ciudați transnistreni, ruși cimentați în coasta de est a Moldovei, față de care se poate scrie povestea cu ți-ai găsit nănaşul Putinovici Vladimir.

Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a subliniat, „susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”.

„Sunt în contact direct cu colegii din Chişinău. Am discutat cu omologul meu, ministrul Nicu Popescu, şi colegii noştri îşi pregătesc poziţia pe această temă. Aş vrea să vorbesc despre aceasta în timpul Consiliului Afaceri Externe azi, în faţa colegilor. Folosesc această ocazie să reiterez susţinerea puternică a României faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a spus şeful diplomaţiei române înainte de reuniunea Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles.

El a spus că şedinţa va avea ca subiect situaţia din Ucraina şi răspunsul comunităţii internaţionale la acţiunile agresive ale Federaţiei Ruse. „Este foarte important ca astăzi să ne coordonăm la nivel transatlantic”, a arătat el.

Totodată, a afirmat că va vorbi şi despre tema ajutorului către Republica Moldova „pentru a face faţă crizei, deoarece este nevoie de consolidarea sprijinului UE” pentru Chişinău.

„Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de refugiaţi, de asemenea s-ar putea confrunta şi cu o criză energetică. Deci, este foarte important să consolidăm rezilienţa Republicii Moldova”, a mai arătat şeful diplomaţiei române.

Astfel, a anunţat că a trimis, alături de omologul din Austria, o scrisoare comună în care este solicitată mai multă asistenţă umanitară pentru Republica Moldova, pentru a face faţă acestor provocări.

„Vreau să salut cererea semnată ieri de preşedinta Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi de premier, în care era solicitat statutul de stat candidat UE al Republicii Moldova. Republica Moldova este un stat partener bine pregătit şi mă bucur că România şi poate extinde sprijinul pentru ca Republica Moldova să devină membru al Uniunii Europene”, a mai afirmat Aurescu.

De la Pandemie la Război este doar o întoarcere de filă, care ne schimbă realitatea, dar ne menține la fel de vii sau la fel de morți, cum ne-a regăsit întâmplarea de a fi străini, unul în brațele celuilalt.

 

ADI CRISTI

 

 

Related Articles

Back to top button