Timiş: Festivalul Euroregional de Teatru TESZT, organizat de Teatrul Maghiar de Stat în perioada 22-29 mai

Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara organizează a XIII-a ediţie a Festivalului Euroregional de Teatru Timişoara – TESZT, care îşi propune să restaureze relaţia teatru-public, după o pauză de doi ani generată de pandemie.

Teatre din Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Franţa, Italia, Germania şi România îşi vor prezenta spectacolele publicului timişorean în perioada 22-29 mai 2022, transmite Teatrul Maghiar de Stat Timişoara, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Programul va include şi concerte de jazz şi rock.

TESZT, unul dintre cele mai importante evenimente culturale pe plan regional, şi-a finalizat selecţia şi va reuni spectacole produse de Compania Forte din Budapesta, Teatrul Naţional Bitola, Teatrul Naţional Bosniac din Zenica, Compania Maguy Marin şi Atelier 3+1 din Franţa, FACE Dance Visual Performing din Germania, Teatrul de Tineret Zagreb, Imperfect Dancers, Organizaţia Grupa, Teatrul Kosztolanyi DezsL’ din Subotica, Les 3 Plumes, Teatro dei Venti din Modena, Teatrul de Tineret din Ljubljana, Teatrul Szkene din Budapesta, Ivo Dimchev, precum şi Teatrul Basca, Unfold Motion, Civicultura, Asociaţia Culturală Diogene, Compania independentă Arte-Factum, Teatrul German de Stat şi Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara.

TESZT 2022 se concentrează pe nevoia de a restaura relaţia teatru-public/ performer-spectator, de a folosi teatrul şi funcţia sa socială ca motor de reconstrucţie a comunităţilor. După doi ani de pandemie, marcaţi de restricţii şi incertitudini, în care teatrele au fost închise, redeschise condiţionat, nevoite să se adapteze condiţiilor dificile şi impredictibilităţii evoluţiei sanitare, să experimenteze noi medii tehnologice şi de expresie artistică şi să-şi forţeze limitele flexibilităţii, relaţia cu publicul s-a vulnerabilizat, reflexele spectatorului s-au estompat. Ediţia 2022 a TESZT-ului este concepută să refacă mecanismele angrenajului ce susţine comunitatea de artişti şi spectatori, să fie un „boost” al poftei de teatru bun, al nevoii de reîntoarcere a publicului în spaţiul de spectacole, o platformă de dezbatere a unor teme actuale, sensibile şi greu tangibile.

Selecţia festivalului din acest an cuprinde un spectacol care va dura 10 ore, dar şi teatru în mişcare, pe străzi, spectacole care propun perspective noi asupra unor opere precum cele ale lui Shakespeare sau Dostoievski, dans contemporan cu mari coregrafi ai lumii, spectacole care implică comunităţi vulnerabile, teatru care ne inspiră, ne amuză, ne pune pe gânduri, ne reuneşte cu forţa sa regeneratoare şi ne dă speranţă în comunitate, colaborare, generozitate.

O importantă componentă a ediţiei a XIII-a este extensia TESZT dedicată teatrului independent, spectacole in/outdoor cu acces liber, în care companii timişorene de teatru care au răspuns invitaţiei vor performa alături de importanţi artişti şi companii din Europa.

Toate spectacolele vor fi traduse în română, maghiară şi engleză, iar la finalul fiecărei seri artiştii vor participa la discuţii cu publicul. AGERPRES