Principele Radu a declarat că Festivalul EUROPAfest, care avea loc în perioada 1-9 iulie, reprezintă „un moment anual muzical de referinţă”, un „regal de muzică” găzduit de capitala României.
„Un festival internaţional de muzică este dificil de dus în spate în orice fel de ţară a Uniunii Europene, fie ea nou venită sau cu vechi state de democraţie. Dar dacă acest lucru se întâmplă de 29 de ani neîntrerupt şi se întâmplă într-un moment atât de zbuciumat al omenirii şi al continentului nostru, efortul celor care fac posibilă această întâlnire anuală este mai mult decât meritoriu”, a spus marţi Principele Radu, la Seara Palatului Elisabeta dedicată festivalului de muzică EUROPAfest.
El a omagiat „gestul vizionar” de a începe organizarea, acum 29 de ani, „într-o capitală precum Bucureştiul, care, la vremea aceea, ca şi acum, primeşte atât de multe lecţii”, a unui festival precum Jeunesses Musicales (fosta denumire a EUROPAfest n.r.), „un fenomen care, în final, a devenit, cel puţin pentru estul european, un moment anual muzical de referinţă”.
„Acum, Festivalul EUROPAfest şi concursul său găzduiesc muzicieni din 40 de ţări ale lumii şi şi-a câştigat o reputaţie internaţională, în special în capitala Uniunii Europene, la Bruxelles, dar şi în celelalte părţi din continent pe care o merită. (…) Aş vrea să petrecem împreună câteva clipe pentru a ne gândi împreună cum aceste ultime 60 de zile înainte de începerea ediţiei 2022 a EUROPAfest pot fi folosite în cel mai bun chip cu putinţă, pentru ca cele nouă zile de festival din iulie să fie din nou un regal de muzică de atât de diverse esenţe şi venite de la atâtea talente, de la atâtea culturi, de la atâtea civilizaţii, de la atâtea temperamente cum sunt ţările pe care muzicienii veniţi la noi le vor reprezenta”, a mai spus Principele Radu.
La rândul său, directorul evenimentului, Luigi Gageos, a mulţumit pentru acordarea timp de 16 ani a patronajului Casei Regale.
„Aţi fost lângă noi. E un lucru extrem de important şi motivant”, a spus Gageos.
El a declarat pentru AGERPRES că patronajul Casei Regale acordat festivalului „înseamnă extrem de mult”.
„Pentru noi înseamnă extrem de mult. Înseamnă tradiţie, înseamnă ţinută şi, într-o Românie care îşi pierde valorile, înseamnă un lucru de mare valoare”, a spus Luigi Gageos.
Directorul EUROPAfest a apreciat că organizarea festivalului într-o „perioadă atât de dificilă, atât de tulbure, cu atâtea crize”, reprezintă un eveniment.
„Eu v-aş spune să faceţi o secundă fiecare cu dumneavoastră un moment în care să vă gândiţi cum ar fi fost acasă când eram în pandemie şi n-am fi avut un film, o carte, muzică. Care ar fi fost starea respectivă, care şi aşa a fost dificilă. Răspunsul este unul singur şi îl ştiţi şi dumneavoastră şi îl ştiu şi eu. Pe lângă lucrurile de bază de care omul are nevoie, are nevoie şi de ceea ce înseamnă supraeducaţie, supracultură. (…) Vă aşteptăm şi sperăm să revenim anul acesta cu un festival care se află în zona independentă a culturii în România şi care are atâtea valenţe puternice, profesionale”, a spus Luigi Gageos.
La eveniment, care a avut loc în grădina Palatului Elisabeta, au luat parte principalii realizatori ai festivalului şi cei mai importanţi susţinători.
Unul dintre cele mai importante evenimente muzicale anuale din România, Festivalul EUROPAfest, aflat sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi al ASR Principele Radu, a ajuns anul acesta la a 29-a ediţie.
Anul acesta, festivalul şi concursul EUROPAfest vor avea loc în perioada 1-9 iulie, festivalul urmând a reuni, ca în fiecare an, nume sonore din jazz, blues, pop şi din muzica clasică, reprezentând 40 de ţări.
Un număr de 23 de trupe de jazz din 23 de ţări au fost invitate să participe, în urma selecţiei realizate de organizatori şi specialişti, la EUROPAfest#29. Artiştii provin din Africa de Sud, Australia, Belgia, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Indonezia, Iran, Israel, Italia, Marea Britanie, Nigeria, Olanda, Polonia, România, Rusia, Statele Unite ale Americii, Ţara Galilor, Tunisia, Turcia şi Ucraina.
Ei vor oferi un maraton de jazz sub formă de concurs, concerte, jam session, repetiţii deschise, ateliere pentru public, sesiuni de autografe şi master-classes.
Startul EUROPAfest va fi dat pe 1 iulie de un eveniment de excepţie – #OpeningGalaConcert – protagoniştii serii fiind Peter Autschbach – chitară şi Samira Saygili – voce, câştigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis”, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei.
„It’s all about live, quality music!” este sloganul EUROPAfest pentru acest an.
În 2005, EUROPAfest a fost primul eveniment din România căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj, iar din 2015 a fost inclus pe lista celor mai apreciate festivaluri din Europa, primind titulatura de festival EFFE/Europe’s Finest Festivals. AGERPRES