Întrebat dacă PNL se va alia cu alt partid pentru a susţine un candidat comun, în cazul în care se vor organiza alegeri locale înainte de termen, Ciprian Ciucu a apreciat că este „extrem de devreme” pentru o astfel de discuţie. Totodată, şi-a exprimat îndoiala în legătură cu faptul că ar putea fi organizate alegeri locale în următorii doi ani.
„Se ştiu opţiunile mele şi nu trebuie să le detaliez. Am menţinut, cât am putut eu să menţin, alianţa cu USR, în acest moment. Dar şi USR se radicalizează puţin şi este în impas de strategie, pentru că primarul general ocupă o poziţie din care trebuie să livreze. Problema pe care o avem noi pot să o aibă şi ei, mai ales că este membru fondator al USR şi împart foarte mult acelaşi electorat – primarul general şi USR. Relaţia cu PSD, de când sunt primar, este una decentă – deci relaţia mea cu PSD, ca să fie clar. Ştiţi cât de acid eram înainte, pe mandatul Gabrielei Firea. Nu m-aţi mai văzut atacând-o pe Gabriela Firea, pentru că acum PNL şi PSD sunt la guvernare la nivel central. M-am opus acestei alianţe, până în momentul în care trebuia să se ia decizia, dar din momentul în care s-a luat decizia prin vot, într-un for politic, mă supun deciziei colegilor mei”, a spus Ciucu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bucureşti.
El a menţionat, spre exemplu, că a avut nevoie de sprijinul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de la PSD, pentru a începe lucrările de la Parcul Liniei.
„De ce m-aş certa cu Grindeanu, doar pentru că e de la PSD, fiind cu el la guvernare, sau cu oricare alt ministru de care am nevoie ca să îmi fac mandatul? Deci, abordarea mea este cât se poate de pe faţă şi realistă. Treaba mea ca primar nu este să mă cert cu alte partide şi cu alţi lideri politici, ci să livrez. (…) Oamenii nu au chef de astfel de certuri la infinit. Dacă o să aprecieze că ar prefera un primar care se duce tot timpul pe scandal şi se ceartă cu toată lumea, e treaba lor”, a mai spus el.
Ciprian Ciucu a subliniat că edilul general ar trebui să discute cu toţi primarii de sector în vederea elaborării unei strategii de parcare şi că este necesar un dialog real între forţele politice. Totodată, a apreciat că în acest moment Bucureştiul funcţionează mai degrabă ca o capitală cu şapte sectoare.
„Ştiţi cum funcţionează acum, de fapt, Bucureştiul? Nu funcţionează ca o capitală cu şase sectoare. Funcţionează mai degrabă cu şapte sectoare. Pentru că cercul median, interior, este administrat mai degrabă de către primăria mare, iar primăria mare nu intră niciodată în sectoare. Poliţia locală a primăriei generale vine în Sectorul 6 numai când se duce să controleze agenţii comerciali. Dar nu vine pentru parcări, nu vine pentru ordine şi disciplină. Nu vine pentru alte elemente. Sunt extrem de nemulţumit de Poliţia Municipiului Bucureşti”, a spus el.
În acest sens, a declarat că există la nivelul primarilor de sector discuţii informale conform cărora Primăria Capitalei ar trebui să gestioneze doar partea centrală a oraşului.
„Am vorbit cu toţi primarii de sector şi dacă primăria nu îşi poate asuma să administreze locurile de parcare – nu doar în centru, dar Drumul Taberei, alte bulevarde mari din Bucureşti, Colentina şi aşa mai departe, în Sectorul 2, sunt neadministrate şi este haos – păi, atunci, poate ne punem toate forţele politice la masă şi zicem că tot ce este inelul median să se ocupe PMB, care oricum are foarte mari probleme cu bugetul, şi ce e în afară, inclusiv bulevardele mari, să ne ocupă noi, pentru că cineva trebuie să se ocupe. Şi există această discuţie, la nivel informal, în acest moment. Şi poate o ducem mai departe, nu ştiu. Pentru că eu, de exemplu, vreau să administrez Bulevardul Drumul Taberei, dar aş vrea să îl pot administra şi să implementez principiul ‘niciun loc de parcare gratis'”, a spus el.
Ciprian Ciucu a comparat Primăria Capitalei cu un atlet care trebuie să alerge la maraton, dar care are nişte „ghiulele de picioare”, precum banii datoraţi lui Costică Constanda, termoficarea sau aparatul administrativ „nereformat şi supradimensionat”. AGERPRES