Delegația europarlamentarilor PSD salută discursul lui Juncker, dar consideră că și reducerea sărăciei necesită solidaritate

Jean-Claude JunckerDelegația europarlamentarilor PSD a salutat faptul că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pune solidaritatea în centrul mesajului său despre ‘Starea Uniunii’, dar a atras atenția că și reducerea sărăciei sau a decalajelor în UE necesită solidaritate, nu doar situațiile temporare de criză, precum valul de refugiați cu care se confruntă statele membre, potrivit unui comunicat de presă difuzat joi.

‘Totuși (…) nu e suficient ca solidaritatea, principiu fundamental al UE, să fie invocată doar în momente dificile, când apar provocări din exteriorul UE și ne sunt testate limitele. Solidaritatea trebuie să existe și atunci când vorbim despre priorități majore, permanente, ale UE, precum reducerea sărăciei, a inegalităților și a decalajelor între statele membre’, se menționează în comunicat.

Potrivit delegației europarlamentarilor social-democrați români, ‘decidenții europeni nu trebuie să uite că reducerea decalajelor în interiorul UE, între regiunile sărace și cele bogate, rămâne un obiectiv fundamental’. Acest lucru se face concret prin alocarea de fonduri prioritare pentru regiunile slab dezvoltate, orientarea corectă și echitabilă a investițiilor, prin politici de sprijinire a statelor membre în eforturile de creare de locuri de muncă, dar și prin asumarea ‘unor poziții solidare și ferme atunci când anumite categorii de populație își văd amenințate drepturile în alte state membre — așa cum se întâmplă cu semnalele transmise în ultimii ani, în anumite țări, cu privire la posibila restrângere a drepturilor muncitorilor proveniți din România’, conform sursei citate.

Totodată, europarlamentarii PSD s-au declarat întru totul de acord cu declarația lui Jean-Claude Juncker privind „nevoia de a recrea un proces de convergență, atât între statele membre și în cadrul societăților, bazat pe productivitate, crearea de locuri de muncă și echitatea socială”. ‘Facem un apel către președintele CE să ofere asigurări că, mai ales în acest nou context, nu se va ceda în fața acelor state membre care cer o restrângere a libertății de circulație a forței de muncă, deoarece un asemenea scenariu ar reprezenta încălcarea tocmai a acelor valori pe care domnul Juncker le-a invocat în discursul său de miercuri’, au mai declarat europarlamentarii social-democrați români.

Totodată, delegația europarlamentarilor PSD și-a exprimat sprijinul pentru poziția exprimată de Gianni Pitella, Președintele Grupului S&D din Parlamentul European, care a declarat că UE trebuie să se reîntoarcă la o abordare bazată pe respect, cooperare și solidaritate între statele membre.