BasarabiaFeaturedFlux

Maia Sandu a cerut, în plenul Parlamentului European, susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut un apel la ţările Uniunii Europene să susţină aspiraţiile europene ale ţării sale, într-un discurs susţinut miercuri în faţa Parlamentului European, la Bruxelles, potrivit unui comunicat al legislativului european.

În intervenţia sa în faţa eurodeputaţilor, Maia Sandu a evidenţiat modul în care invadarea Ucrainei de către ţara vecină Rusia a reamintit de trecutul îngrijorător al Europei, cu „acaparări de regiuni, cuceriri geopolitice şi sfere de influenţă”.

 

Ea a ţinut să amintească modul în care Republica Moldova şi cetăţenii săi au reacţionat la şocul, agonia şi incertitudinea războiului cu amabilitate, generozitate şi compasiune, găzduind un număr mare de refugiaţi ucraineni şi oferind sprijin umanitar Ucrainei.

 

În contextul războiului, Republica Moldova a depus o cerere oficială de aderare la UE în luna martie a acestui an. În acest sens, preşedinta Maia Sandu şi-a exprimat convingerea fermă că ţara sa face parte din comunitatea europeană.

„Suntem conştienţi de faptul că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conştienţi de faptul că aceste decizii nu sunt simple. Dar acordarea statutului de ţară candidată Republicii Moldova este decizia corectă. Locul nostru este în Uniunea Europeană”, a declarat ea.

 

În final, cu privire la agresiunea Rusiei, Maia Sandu a insistat pe faptul că Republica Moldova a condamnat imediat războiul împotriva Ucrainei. „Sprijinim suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, aşa cum am făcut întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kiev este Ucraina. Şi vor fi întotdeauna”, a spus ea.

În dezbaterea care a urmat cu privire la raportul PE privind Republica Moldova, eurodeputatul Siegfried Mureşan (grupul PPE), preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, a declarat că ”exact aşa cum cetăţenii moldoveni şi-au deschis casele pentru cetăţenii ucraineni, la fel trebuie şi noi, Uniunea Europeană, să deschidem uşa pentru apropierea Republicii Moldova şi mai mult de Uniunea Europeană şi perspectiva ca Republica Moldova să adere la UE”.

„Preşedinta Republicii Moldova ne-a spus astăzi foarte clar că cetăţenii Republicii Moldova doresc aderarea la Uniunea Europeană. Doresc să trăiască în siguranţă, stabilitate, cu perspectivă de prosperitate, la fel ca cetăţenii statelor noastre. Răspunsul nostru, dacă cetăţenii Republicii Moldova doresc să ni se alăture, trebuie să fie unul singur: ‘da’, Republica Moldova are perspectivă europeană. Republica Moldova poate deveni stat membru al Uniunii Europene. Haideţi să lucrăm împreună pentru a îndeplini acest lucru”, a spus Mureşan.

”Exact aşa cum Finlanda şi Suedia doresc să adere la NATO şi vor fi acceptate amândouă în NATO, exact aşa, dacă Ucraina şi Republica Moldova doresc să adere la Uniunea Europeană, este obligaţia noastră să le oferim această perspectivă”, a accentuat el.

În opinia eurodeputatului Dacian Cioloş (grupul Renew Europe), Republica Moldova şi-a demonstrat deja apartenenţa la familia europeană inclusiv prin modul în care i-a primit pe refugiaţii ucraineni. Cioloş s-a pronunţat pentru adoptarea unor măsuri concrete de către Uniunea Europeană în sprijinul economiei Republicii Moldova, aşa cum a fost cazul din urmă cu mai mulţi ani când a fost majorată cota pentru importurile europene de vinuri moldoveneşti, măsură care nu a perturbat piaţa internă a UE. AGERPRES

Related Articles

Back to top button