Medicul Florin Roșu: Variola maimuței poate fi prevenită prin vaccinare

Apariția în ultimele săptămâni a unor cazuri suspecte sau confirmate de variola maimuței atât în Europa cât și în America de Nord a creat panică în rândul specialiștilor, care nu s-au mai confruntat cu această maladie, ce își are originea în Africa de Vest. Temerile privind posibila apariție a unor cazuri ale acestei boli în țara noastră nu sunt, deocamdată, întemeiate, afirmă medicii, însă situația este monitorizată în continuare atent de specialiști.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, mediciul Florin Roșu, explică ce este această boală și cum poate fi ea prevenită.

„Numele variola maimuței este impropriu folosit. În schimb, el este agreat de lumea medicală, întrucât este un virus care circulă cel mai adesea de la mamiferele mici din Africa, cum ar fi șobolanii, despre care se crede, într-adevăr, că ar fi rezervorul bolii. Cu toate acestea, virsuul poate infecta și maimuțele, leziunile și umflăturile vizibile ale afecțiunii pe un grup infectat prezent la primate cercetate în anul 1958 conducând către această denumire patologică”, spune medicul.

Potrivit acestuia, virusul care provoacă variola maimuței este asociat de obicei călătoriilor în Africa de Vest.

„Semnale clinice sunt reprezentate de erupții, care sunt asemănătoare rujeolei, herpesului, uneori chiar și SIDA-ei. Febra, cefaleea, adică durerea de cap, dureeri de spate, gangloni limfatici umflați (un semn foarte important),  frisoane, oboseală accentuată. Cum se transmite?  Prin contact cu fluidele corporale sau picîături de salivă de la persoanele sau animalele infectate, dar nu se transmite ușor. În schimb, nu există vaccin sau tratament special destinat acestei patologii”, declară Florin Roșu.

În ceea ce privește prevenția, aceasta poate fi realizată prin vaccinarea  împotriva variolei umane, metodă care și-a verificat eficacitatea în anul 2003, când s-a stopat răspndirea bolii în SUA. “Virusul provoacă o boală ușoară, care se vindecă spontan, în câteva săptămâni. În momentul de față, în România nu există niciun caz sau nici măcar o suspiciune asupra acestei patologii”, a mai spus medicul. (E.M.)