În ciuda faptului că numărul cazurilor de variola maimuței crește pe zi ce trece în tot mai multe țări de pe glob, medicii afirmă că populația nu trebuie să intre în panică, având în vedere faptul că boala este mult mai greu transmisibilă decât virusul SARS-CoV-2, de exemplu, și în plus aceasta este tratabilă și rar letală.
„Pataologia acestei boli nu are un grad de infecționalitate mare, așa cum cum s-a întâmplat în cazul SARS-CoV-2, al varicelei sau a altor boli infecto-contagioase. Modalitatea de transmitere a bolii este prin contact direct prelungit cu persoana infectată, prin intermediul fluidelor corporale și a picăturilor respiratorii”, spune medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, care adaugă că în cazul variolei maimuței, simptomatologia nu este una specifică exclusiv acestei patologii, ea manifestându-se în principal prin febră, dureri de cap, mialgii (dureri musculare) și, nu în ultimul rând, creșterea în dimensiuni a ganglionilor.
„Noi, medicii, suntem ca de fiecare dată în gardă, cercetând și monitorizând fenomenul. Până acum, toate sursele medicale indică o frecvență scăzută a bolii și o vindecare monitorizată, dar fără apariția complicațiilor. În plus, gestionarea patologiei COVID-19 timp de mai bine de doi ani ne-a învășțat să fim mai precauți, mai prudenți și mult mai responsabili în ceea ce privește sănătatea noastră și respectarea condițiilor de igienă. Acest lucru, dublat de o comunicare eficientă cu medicul de familie și prezentarea la medicul specialist, creionează tabloul unui comportament responsabil din partea noastră, a tuturor”, subliniază medicul.
Variola maimuței, virusul care a pus pe jar întreaga planetă, când pe 6 mai a fost confirmat oficial primul caz în Marea Britanie, la un cetățăean care a călătorit în Nigeria, este originar din Africa de Vest. Ulterior, virusul a fost semnalat la persoane din alte țări europene (Spania, Portugalia, Grecia) și din America de Nord (SUA și Canada). În România nu a fost semnalat până acum niciun caz de variola maimuței.
Simptomele includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflaţi, frisoane şi oboseală. Pot apărea, de asemenea, erupţii cutanate, adesea pe faţă, care se pot răspândi ulterior și în alte părţi ale corpului, inclusiv pe organele genitale. (E.M.)