Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a explicat că va fi un criteriu pentru a obţine amânarea plăţii ratelor la bănci şi anume creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25%. „Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare companie şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că, aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire, este o amânare la plată”, a adăugat el.
„La discuţia iniţială am spus că măsura privind moratoriul ratelor bancare a rămas în analiză. În ultima şedinţă de coaliţie s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Nu este o măsură pentru toată lumea. E o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare companie şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că, aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire, este o amânare la plată. Criteriul principal sau schimbarea de paradigmă faţă de moratoriul din 2020 este creşterea cheltuielilor sau costurilor. În pandemie, criteriul principal a fost scăderea veniturilor. Deci acum vom avea ca şi criteriu creşterea cheltuielilor per familie sau creşterea costurilor per companie cu 25% faţă de perioada anului trecut şi la companii, evident, va fi raportat la costurile referitoare la utilităţi, pentru că ne încadrăm şi în situaţia care a apărut între timp practic costul lunar e afectat de preţurile de la energie, de la combustibil, dar şi de la alte materii prime”, a explicat Adrian Câciu, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Întrebat dacă cei care vor să obţină amânarea ratelor trebuie să vină cu dovada că le-au crescut cheltuielile, ministrul de Finanţe a răspuns: „Procedura va fi destul de simplă, dar acesta va fi criteriul pe care l-am agreat împreună cu sistemul bancar. Această ordonanţă va fi avizată şi de către BNR care va emite şi o metodologie, iar în această ordonanţă vom avea şi un punct de vedere de la Asociaţia Românilor a Băncilor raportat la momentul acesta”.(sursa:www.news.ro)