Gazul din Moldova, la fel de scump ca în Suedia. Cât costă un metru cub la vecini și în alte țări de pe continentul european
Costul unui metru cub de gaze naturale în R. Moldova a devenit un subiect amplu de discuții și dezbateri în țară după ce în toamnă, odată cu semnarea prelungirea contractului cu Gazprom, tarifele la această resursă au început să crească constant de la aproape 5 lei la peste 15 lei. Deși criza energetică nu a lovit doar țara noastră, iar în Ucraina mai este și război, se pare că în ciuda acestui fapt, R. Moldova plătește unul dintre cele mai mari prețuri pentru gazul consumat.
În dimineața zilei de 25 mai, Moldovagaz a anunțat că a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o nouă majorare a tarifelor, de la 15.08 lei până la 24 de lei cu TVA. Știrea nu este o noutate bună nici pentru cetățeni sau agenți economici, nici pentru guvernare care s-ar putea vedea nevoită să aloce și mai multe resurse pentru a putea compensa și reduce impactul unor eventuale scumpiri.
Cu toate acestea, tariful din R. Moldova pare a fi mult mai mare decât cel din Ucraina sau România, situație care la prima vedere pare a fi cel puțin stranie. Presa rusă scrie că prețul pentru o mie de metri cubi în cazul țării noastre este de 536,9 dolari, mai mare cu 84,7% față de anul trecut. Astfel, țara noastră este situată în același rând cu Grecia, Suedia sau Estonia.
Metri cubi sau kilowați? Cine și cum măsoară consumul de gaz?
În primul rând, atunci când vorbim de compararea pieței gazelor naturale și a tarifelor acestora din R. Moldova și alte țări, cum ar fi cele ale UE, trebuie să menționăm că în blocul comunitar aceasta este liberalizată, ceea ce înseamnă că statul nu intervine în reglementarea unor prețuri fixe, totul fiind dictat de legislația națională și principiul cererii și ofertei. Acest lucru permite existența mai multor companii pe piață și a diverselor prețuri în diverse regiuni.
Un alt aspect important este legat și de măsurarea gazelor naturale în alte unități decât metri cubi. Cu alte cuvinte, în România dar și majoritatea statelor europene, gazele naturale consumate sunt măsurate în unități de energie, de multe ori fiind vorba de kilowați. Avantajul principal al acestora este măsurarea energiei rezultate din arderea gazului natural, or cantitatea de energie poate fi una diferită în funcție de locul unde este produs.
Acest lucru asigură protecția consumatorului care, la final, va plăti doar pentru energia rezultată din arderea gazului. În același timp, se asigură și existența unui preț corect. În general, un metru cub de gaze naturale este egal cu 10 kilowați, deși aceasta este o măsurătoare aproximativă, întrucât puterea energetică a gazului este diferită în funcție de mai mulți factori, printre care zona de producție și modul de transportare.
România – piață liberalizată, de la 10 roni metru cub de gaze
Începând cu 1 iulie 2020, în România piața gazelor a devenit complet liberalizată, ceea ce înseamnă că ANRE-ul din țara vecină nu mai fixează prețul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, fapt ce ar fi trebuit să ducă la creșterea concurenței și scăderea prețurilor. Potrivit datelor ANRE din România, doar pentru județul Iași prețurile pentru un kwh începe de la 0,76 lei românești și pot ajunge până la 6,42 lei românești sau aproximativ 26 lei moldovenești.
În linii mari, efectele au fost inverse, unii consumatori casnici ajungând să primească facturi de mii și chiar zeci de mii de lei românești, ceea ce a obligat autoritățile de la București să aplice măsuri de plafonare a prețului și consumului.
Astfel, potrivit unei decizii a Guvernului de la București, prețul maxim pentru un kW de gaze naturale va fi de 0,31 lei românești iar pentru cei non-casnici va ajunge până la 0,37 lei românești pe kW, ceea ce ar însemna că un m3 de gaze naturale ar urma să coste până la 3,9 – 4 lei românești sau circa 16 lei moldovenești.
Cu alte cuvinte, maximul va fi de 71 de bani pe kilowatt la curent și 28 de bani la gaze, stabilit inițial în luna noiembrie 2021, scrie Libertatea.
Potrivit datelor ANRE din România, doar pentru județul Iași prețurile pentru un kwh începe de la 0,76 lei românești și pot ajunge până la 6,42 lei românești sau peste 25 de lei moldovenești.
Ucraina – până la 10 hrivne pentru un m3 de gaze pe timp de război
În Ucraina potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor de la Kiev, arată că prețul la gazele naturale a rămas în mare parte neschimbat, în special după o decizie a Guvernului de a plafona prețul. Astfel, de la 1 mai, prețul pentru un metru cub de gaze furnizat de compania de stat a Ucrainei, pentru consumatorii casnici este de 7,9 hrivne sau în jur de 5 lei moldovenești, în timp ce în regiunea Transcarpatia ajunge până la 12,9 hrivne sau 8,3 lei.
Potrivit Ukrinform, compania de stat Naftogaz a anunțat că nu va majora tarifele pentru consumatorii casnici. Cu alte cuvinte, tariful de 7,9 hrivne va rămâne în vigoare pentru tot anul 2022, contractele în acest sens fiind automat extinse. Cu toate acestea, tariful ar putea fi mai mare în unele regiuni, acest lucru fiind determinat de componența de livrare a gazului, care nu este în subordinea Naftogaz.
Care este situația din alte țări
În Italia consumul de gaze este măsurat în metri cubi standard care variază în funcție de locație. În linii mari, prețurile celor mai mari furnizori din peninsulă încep de la 0,72 euro sau 14,9 lei moldovenești și ajung până la 1,11 euro sau 22,73 lei moldovenești.
În Marea Britanie, prețul unui kilowat de gaze naturale ajunge până la 3,8 pence sau în jur de 0,72 – 0,80 bani, țara figurând în topul statelor cu cele mai mici tarife la gazul natural, parțial pentru că deține anumite rezerve în Marea Nordului și pentru importurile din Norvegia. De altfel, presa rusă scrie că salariul mediu din Regatul Unit ar permite achiziționarea a peste 8.500 de metri cubi de gaze naturale, lucru valabil și pentru Kazahstan și Rusia.
În Polonia, un metru cub de gaze naturale a ajuns să coste până la 10,27 lei sau 2,31 zloți conform publicației Zaradny Finansowo. Cu toate acestea, prețul respectiv este valabil pentru luna februarie 2022, nefiind clar evoluția acestuia după ce recent Polonia a renunțat la importurile de gaze rusești din Rusia.
Cele mai mici tarife la gazele naturale sunt în Belarus, de la 0,1494 ruble belaruse sau 1,04 lei moldovenești pentru un metru cub de gaze conform Ministerului Finanțelor de la Minsk. În același timp, pentru 1.000 de metri cubi, bielorușii achită 138,7 dolari.
Potrivit RIA Novosti, cel mai mic preț pentru 1.000 metri cubi de gaze naturale este în Kazahstan, unde acesta are un preț de 58,5 dolari. Acesta este urmat de Rusia cu 96,2 dolari pentru mia de metri cubi.
(sursa:www.agora.md)