Sunt foarte multe povești și povestiri pe nedrept uitate din cauză c-au fost tipărite în alfabetul chirilic. Multe meritau să fie incluse în volumul „Cartea poveștilor abandonate”, dar din motive financiare doar zece au putut fi recuperate pentru public. Păstrăm speranța că procesul început de Arbor va fi preluat și de editurile din România, așa încât și această parte a literaturii noastre comune să fie promovată. Cartea reunește povești și povestiri de: Pavel Boțu (1933-1987) – „Duelul”, „Pe aripi de vânt”, „Linuț”, de Victor Prohin (n.1942) – „Povestea păpușii cu inimă de piatră”, de Sanda Lesnea (1922-2008) – „Cheia timpului”, de Aurel Scobioală (1941-2007) – „Stelele”, de Ariadna Șalari (1923-2016) – „Gigantul de hârtie” și „Povestea grâului”, de Gheorghe Gheorghiu (1922-2009) – „Cântec de leagăn” și de Ana Lupan (1922-1998) – „Mărul de zăpadă”.
Selecția poveștilor a fost făcută de Eugenia Bejan și Tamara Maleru, bibliografe și cercetătoare din cadrul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău și au fost luate în calcul acele texte care nu conțineau elemente de literatură angajată și care prezentau pilde și întâmplări atrăgătoare pentru tânărul cititor de azi.
Odată finalizată partea de cercetare și selecție, poveștile au fost transliterate de studenții Facultății de Litere a Universității de Stat din Moldova, iar de editarea, redactarea și analiza textelor s-au ocupat studenții de la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonați de prof. univ. dr. Bogdan Crețu, acesta fiind și autorul prefeței culegerii.
Designera grafică și ilustratoarea Aliona Ciobanu, actualmente studentă la Academia Regală de Artă din Haga, a propus un stil modern, folosind tehnica ștampilelor handmade. A fost un efort creativ comun la care au fost invitați și elevi ai școlilor de arte plastice pentru copii din Chișinău și Tiraspol. Iar tehnica ștampilelor handmade s-a dovedit soluția cea mai potrivită pentru uniformizarea sub o singură linie de design a stilurilor micilor artiști, zece copii cu vârste între 12 și 15 ani.
În plus există și o componentă audio a proiectului. Tinerii cititori au posibilitatea să scaneze codurile QR de pe paginile „Carții poveștilor abandonate” și să asculte cinci povești în lectura actriței Elena Frunze-Hatman. Vocea caldă a actriței este acompaniată de cinci părți din suita muzicală „Carnavalul animalelor” de Camille Saint-Saëns (1835-1921). Realizarea poveștilor audio a fost făcută după conceptul și scenariul managerului proiectului, Victoria Nagy Vajda, iar editarea propriu-zisă a fost responsabilitatea sound designerului și producătorului muzical, Șerban Ilicevici, de la Rivulet Studio.
După toată munca unei echipe atât de numeroase și dedicate, care a lucrat pentru aparița acestui volum atât de special pentru copii, mai e nevoie de un singur lucru: de atenția cititorilor. Pentru ca personajele cărții să prindă viață și să iasă cu adevărat din hibernare trebuie să își găsească prieteni.
De aceea, sunteți invitați să fiți alături, cât mai numeroși, cu mic și mare, la evenimentele de lansare a cărții care vor avea loc la Chișinău, Iași și București, conform programului de mai jos:
# Chișinău
28 mai 2022, ora 14.00. Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului Republican de Păpuși „Licurici” (str. 31 August 1989 nr. 121, Chișinău).
# Iași
1 iunie 2022, ora 11.00. Muzeul Național al Literaturii Române (str. Vasile Pogor nr. 4, Iași).
# București
4 iunie 2022, ora 16.00. Salonul Internațional de Carte Bookfest Complexul Expozițional Romexpo București, pavilionul B2 Standul Editurii Seneca (bd. Mărăști 65-67, București).
* La București, în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Salonul Internațional de Carte Bookfest, la standul editurii Seneca, doritorii vor putea admira ilustrațiile copiilor din Cartea poveștilor abandonate și vor putea răsfoi poveștile, pe perioada întregului târg (1-5 iunie 2022, 10.00-20.00).
(sursa:www.diez.ro)