Pentru marii iubitori de roșii, oamenii de știință vin cu vești bune! Studiile efectuate asupra compoziției chimice și bioactive a semințelor de tomate confirmă că acestea au un efect important în raport cu reducerea inflamației în organism, iar rezultatele vizibile pot fi confirmate la nivelul pielii. Condiția ar fi să mâncați roșiile cât mai coapte și cu tot cu semințe!
Roșiile își au originea în America de Sud, dar astăzi sunt cultivate în întreaga lume. Fie crude, uscate sau opărite, în mâncăruri, pătlăgelele roșii au capacitatea de a schimba complet gustul oricărui preparat și îmbogățesc masa, sunt hidratante și au un gust foarte specific, dulce-acrișor. Reprezintă unul dintre cele mai frecvent utilizate ingrediente ale sănătoasei diete mediteraneene, ba chiar o simbolizează, alături de uleiul de măsline.
Din punct de vedere al efectelor asupra sănătății, tomatele au proprietăți de scădere a colesterolului, dar și a tensiunii arteriale. Roșiile sunt bogate în vitamina C și licopen, un antioxidant cu rol important în protecția pielii împotriva razelor ultraviolete, susțin sănătătatea inimii și protejează împotriva anumitor tipuri de cancer. Tomatele conțin diverși alți compuși benefici, inclusiv vitamine, carotenoide, flavonoide și saponine.
Un studiu experimental, efectuat la Universitatea Kindai din Japonia de către Dr. Hiroshi Shimoda a descoperit că saponinele steroidiene numite licoperozide, asociate deja anterior cu promovarea sănătății pielii, sunt componentele majore ale semințelor de roșii. Substanța se regăsește în cantități mai mari în semințe decât în pulpa de tomate. Cercetătorii și-au propus și au și demonstrat că aceste saponine pot vindeca inflamația și pielea deteriorată în dermatita atopică.
Saponinele
Saponinele prezintă o multitudine de beneficii biologice, inclusiv efecte antiinflamatorii și de vindecare a rănilor. Licoperozidele și esculeozidele sunt saponine steroidice care au fost izolate din roșii.
Esculeozidul A, un membru al familiei esculeozide de compuși de saponină găsit în roșiile complet coapte, a fost raportat că previne ateroscleroza la șoareci. S-a raportat, de asemenea, că esculeozida A administrată oral a redus colesterolul seric și lipoproteinele-colesterolul cu densitate scăzută la șoarecii cu deficit de proteine de legare a lipidelor. Mai mult, s-a constatat că administrarea orală a esculeozidei B izolate din sucul de roșii a îmbunătățit dermatita alergică de tip IV la șoareci.
Shimoda și Morikawa au investigat efectele extractului de semințe de roșii și ale licoperozidei H asupra simptomelor dermatitei atopice.
Dermatita
Dermatita este un termen larg care descrie o iritație comună a pielii. Are o serie de cauze declanșatoare și implică de obicei aparitia unei erupții cutanate, prurit (mâncărime) și piele uscată.
Dermatita atopică
Dermatita atopică este o dermatită alergică cu simptome complexe și diverse. Patologia dermatitei atopice este caracterizată prin prurit (mâncărimi ale pielii), inflamație severă și keratoză – o afecțiune a pielii necanceroasă, manifestată ca o leziune mai aspră, hiperpigmentată (maronie). Porțiunile de piele afectate de dermatita atopică trebuie îngrijite zilnic prin folosirea de săpunuri și detergenti blânzi și creme hidratante speciale, hipoalergene, fără parfum și parabeni, iar formele acute sunt tratate de obicei prin aplicarea sistemică a corticosteroizilor cu intensitate variabilă, precum și prin utilizarea unui unguent imunosupresor, cum ar fi tacrolimus.
Saponine pentru o piele sanatoasa
Saponinele sunt în general recunoscute pentru efectul de netezire asupra pielii, atunci când sunt aplicate local. Unele saponine pot promova, de asemenea, vindecarea rănilor și vindecarea inflamației, atunci când sunt administrare pe cale orală.
Există multe exemple de saponine în literatura de specialitate care prezintă aceste efecte. Un exemplu sunt saponinele centella, care se găsesc în frunzele și tulpinile plantei indiene ayurvedice Centella asiatica, care sunt cunoscute pentru promovarea producției de colagen și pentru stimularea vindecării rănilor.
Un alt exemplu cunoscut este ginsengul coreean, care conține un tip de saponină numită ginsenozide. S-a constatat că administrarea orală a extractului de ginseng coreean care conține ginsenozidă a îmbunătățit pierderea de apă trans-epidermică, care reflectă funcția de barieră a pielii, la șoarecii cu dermatită atopică, indicând o creștere a efectelor antiinflamatorii și a hidratării pielii. Ginsenoside Rg1, în special, a atenuat creșterea retenției de apă trans-epidermică în pielea șoarecilor fără păr, deteriorate de radiațiile UV.
Pe lângă activitatea antiinflamatoare, ginsenozidul Rc a contribuit la reținerea umidității epidermice prin reglarea genelor-cheie implicate în proces. Retenția de apă trans-epidermică în cazul șoarecilor cu dermatită atopică a fost îmbunătățită și de gracilină, o saponină de tip spirostan, izolată din planta Dioscorea quinqueloba.
Saponinele din planta Centella asiatica reduc, de asemenea, deshidratarea epidermală. Mai exact, o saponină triterpenică pentaciclică majoră numită madecassoside, prezentă în C. asiatica, a redus pierderea de apă trans-epidermică și a îmbunătățit câteva molecule de hidratare, inclusiv aquaporin-3, loricrin și involucrin. Aplicarea topică a formulării cosmetice compusă din extract de Centella asiatica și-a găsit, prin urmare, o utilizare în hidratarea pielii și antiinflamație.
De la sămânță la leac
Deși se cunosc multe despre compoziția și proprietățile roșiilor, cunoștințele similare despre sămânța de roșii lipseau. Shimoda și colegul său, profesorul Toshio Morikawa, au investigat compoziția chimică și activitatea bioactivă a semințelor de tomate și au descoperit că saponinele licoperozide sunt componentele majore ale semințelor, mai abundente în semințe decât în fructele de tomate. Pe baza efectelor raportate ale saponinelor, Shimoda și asociații au emis ipoteza că saponinele din semințele de roșii pot vindeca inflamația și pielea deteriorată în dermatita atopică.
Pentru a induce simptome de edem sau umflare cauzate de excesul de lichid prins în țesuturi, oamenii de știință au folosit șoarecii transgenici cu interleukina (IL)-33 (IL-33Tg). IL-33 este o citokină care joacă un rol esențial în tulburările alergice, exprimată în celulele epiteliale sau endoteliale și servește ca un semnal de pericol endogen care activează imunitatea înnăscută, deoarece este eliberată rapid după leziuni celulare sau stres. La șoarecii IL-33Tg, IL-33 este suprareglată, ceea ce duce la inflamație asemănătoare dermatitei atopice la oameni. Animalele transgenice prezintă hiperplazie epidermică și un comportament extrem de zgâriere pe măsură ce simptomele progresează. IL-33 activează sistemul imunitar prin promovarea activării limfocitelor Th2, mastocitelor și eozinofilelor. În consecință, limfocitele Th2 activate eliberează citokine Th2, care includ IL-4, -5, -6, -9, -10 și -13. Dintre aceste citokine, IL-4 și -13 au fost asociate cu deteriorarea simptomelor dermatitei atopice. Prin urmare, aceste citokine sunt studiate ca ținte pentru medicamentele care suprimă dermatita.
Semintele de roșii vindecă dermatita
În lumina descoperirilor anterioare, conform cărora saponinele de tomate au avut un efect supresor asupra dezvoltarii dermatitei atopice, Shimoda și asociații au investigat efectele extractului de semințe de roșii și licoperozida h asupra simptomelor dermatitei atopice la șoarecii IL-33Tg.
Acesta a fost primul studiu care a demonstrat eficacitatea produselor naturale în acest model de șoarece. În studiul lor, oamenii de știință au administrat extractul de semințe de roșii sau licoperozida h șoarecilor cu simptome de dermatitei atopice. Ca urmare a administrării timp de patru luni, inflamația dermatitei atopice și pierderea de apă trans-dermică au fost suprimate de extractul de semințe de roșii și licoperozida h.
Extractul de semințe de roșii a suprimat ușor comportamentul de zgâriere, în timp ce extractul de semințe de roșii și licoperozida h au crescut ambele activități locomotive. Mai mult, administrarea de licoperozidă h a suprimat în mod clar acumularea de celule inflamatorii în leziunile pielii și hipertrofia epidermică. Prin urmare, cercetătorii au descoperit că licoperozida h era un candidat pentru un compus de semințe comestibile antiinflamator pentru a vindeca simptomele dermatitei atopice.
Rezultatul clinic al extractului de semințe de roșii asupra elasticității pielii
Diverse plante comestibile conțin o formă glicozilată de ceramide, sfingolipide, care joacă un rol important în funcția de barieră a pielii. Aceste extracte de plante bogate în glucozilceramidă sunt adesea folosite ca suplimente alimentare și în băuturi pentru a ajuta la hidratarea pielii. O altă modalitate de a îmbunătăți simptomele pielii uscate este utilizarea compușilor care pot stimula ceramida pielii prin inducerea sintezei interne de ceramide. Suplimentele orale sunt în general considerate mai practice în comparație cu aplicarea cremei hidratante pe suprafețe mari ale corpului.
Pentru a obține o perspectivă asupra mecanismului prin care și licoperozida H a inhibat simptomele dermatitei atopice și pentru a investiga în continuare alte saponine din semințele de roșii, Shimoda și Morikawa au conceput un studiu bazat pe celule. Într-un model de epidermă cultivată 3D, aproape toate saponinele din semințe de roșii testate au redus pierderea de apa trans-dermică, deci deshidratarea. Cu toate acestea, licoperozida h a fost considerată ca fiind suplimentar benefică, deoarece a fost singurul compus găsit pentru a stimula funcția de barieră a pielii prin creșterea producției de ceramidă.
Extractul de semințe de roșii care conține licoperozida h este disponibil comercial din 2019 și a fost comercializat ca fiind capabil să îmbunătățească elasticitatea pielii. Acest rol al extractul de semințe de roșii și licoperozida h a fost dedus în timpul investigării funcțiilor de barieră. Shimoda și asociații plănuiesc un nou studiu clinic care va analiza efectul licoperozidei h asupra reducerii simptomelor pielii uscate și încearcă să extindă în continuare baza de cunoștințe cu privire la rolurile saponinelor din semințe de roșii și ale licoperozida H.
Așadar, dacă semințele de roșii pot acționa asupra ameliorării inflamației din dermatita atopică, cu siguranță că persoanele cu o piele sănătoasă pot avea la rândul lor beneficii din consumul regulat al acestora, în cadrul unor mese echilibrate.
(sursa:www.doc.ro)