Anul acesta a absolvit prima generație de tineri instruiți profesional în sistemul de învățământ dual la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din Iași. Astfel, 24 de absolvenți vor ieși pe piața muncii cu meserii extrem de căutate: operator mașini cu comandă numerică și lăcătuș mecanic.
Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, tripartită, ce are la bază un contract de parteneriat între operatorul economic, unitatea de învățământ și primărie. Această formă de formare profesională în sistemul public de învățământ are la bază contracte individuale de pregătire practică între operatorul economic, elev/părinte-tutore și unitatea de învățământ.
Generația de absolvenți de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” a fost susținută pe parcursul celor trei ani de școală de compania OMCO România, în parteneriat cu municipalitatea ieșeană și Inspectoratul Școlar Județean Iași.
”Compania noastră s-a implicat în acest proces din responsabilitate corporatistă, pe de o parte dar și pentru că are nevoie de personal calificat tânăr. Știm că societatea trece printr-o fază de repoziționare a meseriilor și ocupațiilor. Școala românească a suferit într-o vreme după renunțarea la învățământul profesional. Trăim vremuri în care cu greu găsești meseriași pricepuți în multe domenii tehnice.”, afirmă Gigi Boghiu, director OMCO Romania.
Decizia de implicare a companiilor aflate mereu în proces de recrutare de personal în formarea acestuia a fost un moment cheie în evoluția pe piața muncii. Învățământul dual le asigură elevilor înscriși la o școală profesională publică să își formeze cunoștințele practice în mediul real de munca oferit de companii în paralel cu dobândirea cunoștințelor teoretice.
”De trei ani, OMCO Romania este partener în formarea prin școlarizare de tip dual și azi e momentul în care putem culege primele roade. Din prima generație de 24 de absolvenți, o mare parte a ales să rămână în compania care le-a asigurat formarea profesională iar ceilalți se îndreaptă spre un loc de muncă în afara țării. Ne bucurăm că avem angajați noi, care sunt deja formați în sistemul nostru de lucru și ne bucurăm și pentru cei care aleg să profeseze în afara țării, gândindu-ne că, dacă vor dori să se întoarcă acasă, compania noastră va fi prima opțiune pentru ei”, declară Irina Gavriluc, CFO Omco România.
OMCO este o companie multinaționala înființată in 1964 in Belgia, care își desfășoară activitatea în industria sticlei, fiind lider European în producția de matrițe pentru sticla. Grupul OMCO si-a extins activitatea în România în anul 2005 prin deschiderea unei unități de producție la Iași, care în prezent numără peste 400 de angajați.