Schiţe rare reprezentând apostoli din ”Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci, scoase la vânzare

O pereche de schiţe în cretă rare, reprezentând doi apostoli din „Cina cea de Taină” de Leonardo da Vinci şi realizate la scurt timp după ce pictorul îşi terminase capodopera, vor fi scoase la vânzare în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby’s la începutul lunii iulie, informează DPA.

Desenele, reprezentându-i pe apostolii Ioan Evanghelistul şi Iacob cel Tânăr, sunt atribuite elevului lui da Vinci Giovanni Antonio Boltraffio, care a fost puternic influenţat de maestrul său.

Studiile au fost realizate după ce da Vinci a terminat „Cina cea de Taină” şi ne oferă o idee despre cum arăta pictura originală a maestrului
înainte ca starea sa să înceapă să se deterioreze.

„‘Cina cea de Taină’ a lui Leonardo da Vinci a început să se deterioreze aproape imediat ce a fost terminată şi doar prin intermediul unor
desene rare precum acestea, cel mai probabil realizate de asociatul său Boltraffio la scurt timp după ce Leonardo şi-a terminat capodopera, putem înţelege întregul impact pe care această lucrare trebuie să-l fi avut atunci când a fost creată”, a explicat specialista Cristiana Romalli din cadrul Sotheby’s.

 

„Aceste două desene de dimensiuni mari reflectă, de asemenea, importantele inovaţii tehnice pe care Leonardo le-a introdus în desenele sale”, a adăugat aceasta.

Da Vinci este considerat primul artist care a desenat capete de dimensiuni mari în cretă colorată, însă niciun desen nu a supravieţuit. Cele două schiţe expresive realizate de un elev atât de puternic influenţat de maestrul său fac astfel lumină asupra tehnicii lui da Vinci.

Ele fac parte dintr-unul dintre cele două seturi de schiţe contemporane cu capodopera sa „Cina cea de Taină” păstrate până azi, toate fiind găzduite de muzee şi colecţii private.

Desenele vor fi scoase la vânzare în cadrul licitaţiei „Masters Works on Paper from Five Centuries” din 6 iulie şi se aşteaptă să fie adjudecate pentru un preţ de până la 120.000 de lire sterline (147.000 de dolari) fiecare. AGERPRES