EducatieFluxLocal

Asociația Zi de Bine Moldova a încheiat tabăra anti-bullying pentru elevii de gimnaziu și liceu din zonele rurale

Asociația Zi de Bine Moldova a încheiat în luna iunie proiectul SI(N)GUR – ANTI-BULLYING CAMP. Acesta are drept scop diminuarea bullying-ului în rândul tinerilor, un fenomen des întâlnit în școlile din zonele rurale din România.

Zi de Bine Moldova finalizează cel de-al șaselea proiect regional al cărui scop este reducerea fenomenului de bullying din zonele rurale din Moldova. Alături de Asociația Școlile Satelor Noastre, Zi de Bine Moldova a organizat o tabără anti-bullying cu activități creative și educative pentru elevii din mediul rural din județele Suceava și Botoșani.

”Tabăra anti-bullying pe care am organizat-o în luna iulie împreună cu Asociația Școlile Satelor Noastre ne-a arătat că, atunci când le oferim copiilor un cadru sigur, ei sunt dornici să se deschidă și să vorbească despre emoțiile lor și despre experiențele de bullying prin care au trecut. A fost incredibil cu câtă maturitate și curaj au povestit atât despre situații în care au fost agresați, dar și despre situații în care ei înșiși au fost agresori. Și tot aici au înțeles de unde vine furia, cum să o gestioneze și cum să înțeleagă emoțiile din spatele comportamentelor abuzive. Nu cred că exagerez când spun că o tabără ca asta schimbă vieți. Fiindcă acești copii, care au trecut prin experiența asta, vor reacționa diferit, nu doar atunci cand vor fi ei în postura să se apere, dar și atunci când vor fi martori la astfel de  comportamente în comunitățile lor”, menționează Melania Medeleanu, co-fondator Asociația Zi de BINE.

Tabără a avut loc în comuna Dragoslavele din județul Argeș, la care au participat 32 de copii din județele Suceava, Botoșani și Neamț, din clasele V – VIII și IX – XI. Trainerii taberei, coachi certificați și specialiști în comunicare, i-au ajutat pe tineri să se descopere din mai multe perspective, să își crească valoarea de sine și stima de sine, să înțeleagă care sunt cauzele agresiunii și bullying-ului, cum să gestioneze agresiunea verbală, fizică și emoțională, cum să reacționeze și cum să integreze și să vindece aceste traume în viața lor. Aceștia au abordat tema bullying-ului din 3 unghiuri, care vizau relația cu propria persoană, cea cu prietenii/ familia și relația cu comunitatea. În cadrul taberei, copiii au povestit despre experiențele lor de bullying, putând remarca 3 perspective: cea de victimă, cea de martor și cea de agresor. Aceștia au învățat să se uite la ei, la emoțiile lor și să înțeleagă ce îi determină pe agresori să se comporte astfel.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului SI(N)GUR – ANTI-BULLYING CAMP – ZDBMoldova a fost oferit de Temad și Isopan.

”Pentru noi, tabăra aceasta este un vis împlinit. Prin școlile în care mergem găsim mereu tema agresiunii sub toate formele, manifestată conștient sau nu. Fie că vorbim de bullying verbal, emoțional, cyberbullying sau agresiune fizică repetată, este un fenomen prezent ce afectează deopotrivă copiii și adulții. Soluția?! Informarea, conștientizarea și educarea tuturor în ceea ce privește emoțiile, gândurile și relațiile lor. Asta s-a întâmplat în această tabără pentru 32 de elevi de gimnaziu și liceu și suntem onorați și bucuroși că am reușit să facem asta”, declară Anca Năstase, fondator Asociația Școlile Satelor Noastre.

Conform unui raport al OMS din anul 2019, 400.000 de elevi din școlile românești sunt victime ale fenomenului de bullying. Raportat la numărul elevilor din acea perioadă, 1 din 8 elevi suferă o agresiune fizică sau psihică din partea colegilor. În același timp, rezultatele primului studiu național cu privire la bullying, lansat în 2016 de Asociația Salvați Copiii, ne arată că 73% dintre elevii români au fost martorii unei situații de bullying. Toate aceste cifre sunt destul de îngrijorătoare, mai ales din cauza impactului pe care îl are acest fenomen, atât asupra sănătății fizice, cât, mai ales, a sănătății psihice a copiilor. Astfel, o tabără anti bullying este extrem de importantă pentru diminuarea acestui fenomen in randul tinerilor.

Cei care doresc să susțină suplimentar proiectele realizate de Asociația Zi de Bine, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845. Mai multe metode de implicare pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza.

Despre Asociația Zi de BINE

Scopul Asociației Zi de Bine este acela de a crea comunități, de a sprijini mii de oameni aflați în situații vulnerabile și de a crea notorietate în jurul unor cauze ignorate. Asociația va susține câte un ONG în fiecare lună a anului. Fiecare cauză selectată de Asociația Zi de Bine se adresează unei comunități și se implementează cu ajutorul unui ONG local.

Mecanismul de funcționare este unul simplu: la fiecare început de lună se va anunța cauza susținută și se vor descrie nevoia și beneficiarii. La finalul lunii, donatorii vor afla ce s-a întâmplat cu banii și vor fi invitați să vadă rezultatul implicării lor.

În cei doi ani de existență, Asociația a implementat deja peste 30 de proiecte în domenii ca educație, sănătate,incluziune socială, în valoare de peste 2.000.000 de euro.

Dacă aveți un proiect în care credeți, dar pentru care nu ați găsit încă finanțare, îl puteți înscrie pe www.zidebine.ro.

Despre Școlile Satelor Noastre

Școlile Satelor Noastre este un program nonprofit fondat în 2019, care sprijină educația din mediul rural, cu proiecte și activități în 3 domenii cheie de intervenție: elevii, cadrele didactice și infrastructura școlară. În ultimii 3 ani, asociația a avut impact pentru peste 3.000 de elevi din mediul rural din județele Suceava, Botoșani, Tulcea, Galați, Arad și Ilfov. Viziunea programului este o Românie în care toți copiii și tinerii din mediul rural au acces egal la educație, indiferent de zona geografică, orientare religioasă sau de gen și de familia din care provin.

 

 

Related Articles

Back to top button