Bodog: Sistemul de sănătate ar fi fost departe, dacă fiecare ministru ar fi făcut un pas către interesul pacienților

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, marți, în plenul Camerei Deputaților, că sistemul de sănătate românesc ar fi fost departe dacă fiecare dintre cei care au deținut acest portofoliu, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un pas către interesul pacienților.

Potrivit lui Bodog, prin aplicarea programului de guvernare al PSD, oamenii vor vedea îmbunătățiri ale actului medical, condiții mai bune în spitale, acces mai bun la tratamente și medicamente inovatoare.

„Nu sunt ministrul perfect și cred că niciun ministru nu este prefect, pentru că nu există politician perfect. Sunt medic însă și, de aceea, știu care sunt rănile sistemului de sănătate și care sunt așteptările bolnavilor și ale medicilor. Dacă fiecare ministru al Sănătății, indiferent de culoarea politică, ar fi făcut un singur pas către interesul pacienților, astăzi, am fi fost departe, dar unii s-au mulțumit să-și măsoare mandatul în like-uri pe Facebook, în timp ce proiecte importante în Sănătate au fost blocate. E ușor să depui moțiune pentru proiectele pe care nu le duci la îndeplinire”, a afirmat Florian Bodog, la dezbaterea moțiunii „PSD dăunează grav sănătății”.

El a adăugat că „răbdarea oamenilor a fost greu pusă la încercare anul trecut când PNL prin intermediul Guvernului tehnocrat pe care l-a desemnat nu a luat niciun fel de măsuri pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate și, mai mult, a blocat proiecte de importanță majoră pentru sănătatea românilor”.

„Oamenii așteaptă să vadă îmbunătățiri vizibile ale actului medical, condiții mai bune în spitale, acces mai bun la tratamente și medicamente inovatoare. Toate acestea pot fi realizate prin aplicarea politicilor publice de sănătate prevăzute în programul de guvernare PSD. S-au făcut pași importanți în mai multe direcții și suntem în termen cu tot ceea ce ne-am propus. Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de făcut”, a susținut Bodog.

El a vorbit despre stadiul unor proiecte importante aflate pe agenda Ministerului Sănătății.

Bodog a precizat că actualul Guvern și-a asumat legea vaccinării, aflată, în prezent, în dezbatere parlamentară.

„Am ferma convingere că, odată cu apariția acestei legi, controversele și speculațiile pe tema vaccinurilor se vor stinge”, a spus ministrul.

El a adăugat că, prin fondurile alocate salarizării în sistemul sanitar, actualul Guvern urmărește „să țină medicii în țară sau să-i determine să se întoarcă acasă pe specialiștii care au fost alungați de condițiile proaste de lucru și de salarizarea necorespunzătoare”.

„Salariile din sectorul bugetar vor crește de la 1 ianuarie 2018, iar de la 1 martie salariile medicilor și asistenților medicali vor avea o nouă mărire substanțială. Pentru ca aceste lucruri să fie posibile Guvernul a prevăzut pentru anul viitor o creștere cu trei miliarde de lei a fondurilor alocate pentru salariile din Sănătate”, a menționat Bodog.

Ministrul a afirmat că s-au făcut „pași importanți” pentru realizarea spitalelor regionale de la Craiova, Iași și Cluj Napoca. „Studiile de fezabilitate vor fi gata în primul trimestru al anului 2018 după care vom putea trece în etapa de construire efectivă”, a completat Bodog.

El a reamintit că, la preluarea mandatului de ministru, a declarat ca prioritate asigurarea celor mai bune condiții de tratament pentru pacienți.

„Obiectivul strategic al Ministerului Sănătății este ca, la finalul exercițiului financiar 2018 — 2020, infrastructura de sănătate să fie modernizată și extinsă la nivelul tuturor spitalelor județene, ambulatoriilor de specialitate, dar și centrelor de primiri urgențe”, a spus Florian Bodog.

Potrivit acestuia, sunt în curs de demarare mai multe programe naționale de screening, printre care cele pentru tuberculoză, cancerul de col uterin, cancerul de sân, hepatitele virale, prenatal, care beneficiază de finanțare nerambursabilă în valoare de 191 milioane de euro.

„Am primit acest mandat cu bună credință și sunt hotărât să continui punerea în aplicare a programului de guvernare în domeniul Sănătății în mod responsabil în beneficiul oamenilor”, a susținut ministrul.

AGERPRES/