Cei 17 elevi din județul Iași care au obţinut nota maximă la Evaluarea Naţională și cei 15 absolvenţi de liceu cu media 10 la Bacalaureat au fost premiați miercuri, 6 iulie, de autoritățile locale, în cadrul unei festivităţi organizate de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Iași.
Absolvenții cu media 10 au primit din partea autorităților premii în bani (câte 1.000 de lei pentru Evaluarea Națională, respectiv 2.000 de lei pentru Bacalaureat), alături de cărți, diplome și coronițe. De asemenea, au fost recompensați, simbolic, și profesorii disciplinelor de examen și directorii unităților școlare.
În alocuțiunea sa, primarul Mihai Chirica a evidențiat, încă o dată, rezultatele foarte bune obținute și în acest an de elevii ieșeni la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, afirmând că, din acest punct de vedere, Iașul se află, după Capitală, pe primul loc la nivelul întregii țări.
„Cred că nu este o difernță majoră între promoții, pentru că și în anii trecuți am avut promoții cu multe note de 10, lucru care arată că există o muncă consecventă. Este o muncă colectivă, în care echipa dintre profesori și familie este esențială, la care, desigur, școala și autoritățile sunt și ele, la rândul lor, importante.
Pentru mine, aceste rezultate foarte bune obținute de elevii ieșeni reprezintă un brand. Cred că putem să spunem din nou, dar cred că de data aceasta incontestabil, că Iașul este orașul școlilor în adevăratul sens al cuvântului, prin ceea ce elevii noștri prezintă întregii țări.
Suntem pe primul loc în România cu Colegiul Național la mediile generale, suntem pe locul doi, după București, dar am mai spus de fiecare dată că nu trebuie să socotim Bucureștiul, pentru că acolo sunt peste 2,5 milioane de locuitori, deci suntem pe primul loc între celelalte orașe ale României, cu excepția Bucureștiului, la Evaluarea Națională și pe locul doi în ceea ce privește mediile obținute la Bacalaureat și promovabilitate. Deci, suntem în frunte. Iașul rămâne în frunte, în cea mai sărcacă regiune a Europei”, a declarat edilul.
La rândul său, inspectoratul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Luciana Antoci, a subliniat rezultatele foarte bune obținute în acest an la Evalaurea Națională și Bacalaureat de elevii din mediul rural, care în ciuda dificultăților cu care s-au confruntat în pandemie au reușit să obțină note mari la unele discipline considerate până acum greu de parcurs, așa cum este cazul matematicii.
„La o analiză foarte atentă a rezultatelor din acest an școlar, cu centrarea pe masa de elevi și nu neapărat pe vârfuri, putem spune că este o generație care a reușit să depășească dificultățile generate de contextul pandemic. Acest lucru este justificat prin rezultatele mai bune în mediul rural, note mai multe de 5 la matematică, care era până acum disciplina vulnerabilă, procentul de promovabilitate mare la Evaluarea Națională, de 84%, peste media națională, iar în ceea ce privește Bacalaureatul, unde pe trei criterii distincte, județul Iași ocupă podiumul la nivel național, respectiv la numărul școlilor care au promovabilitate de 100%, este vorba despre nouă licee care se încadrează în această categorie, prin prisma procentului de promovabilitate, de asemenea, suntem pe locul al treilea la nivel național și aici vorbim de un procent de 83% raportat la 75% media națională și, de asemenea, iarăși, suntem pe locul al treilea din perspectiva numărului mediilor absolute, respectiv a mediilor de 10 obținute de elevii noștri”, a afirmat Luciana Antoci.
Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Iași nu este de acord cu afirmațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora subiectele din acest an, atât de la Evalaurea Națională cât și de la Bacalaureat, ar fi fost mai ușoare față de anii anteriori din cauza pandemiei.
„Sigur, s-a vorbit despre o calibrare a subiectelor, despre faptul că ar fi fost subiecte mai ușoare. Nu a fost așa – însă este adevărat și probabil că a fost o decizie corectă – iar faptul că s-au adaptat programele școlare pentru examenele naționale din acest an, în sensul diminuării lor pentru egalizarea de șanse, pentru că nu trebuie să uităm că acești elevi care au participat acum la Evaluarea Națională și Bacalaureat au traversat doi ani de pandemie, iar unii dintre ei sunt din mediul rural, acolo unde nu au avut acces la educație online, așa cum au avut colegii lor din mediul urban”, a precizat Luciana Antoci.
În ceea ce-i privește pe elevii care au obținut media 10 la Evalaurea Națională și Bacalaureat, cei mai mulți dintre aceștia au declarat că își doresc să urmeze specialziarea de Informatică-Matematică.
„Pentru mine, această notă de 10 a fost o imensă realizare. Nu mă așteptam atât de mult să obțin această notă, însă cu foarte mult efort și multă muncă am reușit. Mai departe aș dori să mă canalizeze pe Informatică. De aceea, mă voi duce la Informatică-Matematică, la Colegiul Emil Racoviță din Iași”, a declarat una dintre absolventele de gimnaziu prezente la festivitatea de premiere desfășurată la Primărie.
„Pentru mine, acest 10 însemnă un succes din partea mea și a profesorilor și muncă depusă cu dăruire. Mai departe vreau să urmeaz Colegiul Național, pe profilul Matematică-Informatică”, a afirmat o altă elevă care a obținut nota maximă la examenul de Evalaure Națională.
„Pentru mine, nota 10 înseamnă un efort, disciplină și profesori dedicați. În continuare aș vrea să merg la Facultatea de Informatică din Iași și ulterior să urmez un master, probabil afară, iar după aceea să urmez o carieră în cercetare”, a spus, la rândul ei, o absolventă a clasei a XII-a, care a obținut media 10 la examenul de Bacalaureat.
În urma examenului de Evaluare Naţională, 17 elevi din judeţul Iaşi au obţinut media 10, Iașul fiind din acest punct de vedere pe al doilea loc la nivel național.
Cei 17 „zeciști” provin de la Colegiul Național Iași (șapte elevi; unitatea de învățământ are cel mai mare număr de elevi cu media 10 din întreaga țară), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (patru elevi), Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (doi elevi), Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voinești (un elev) și Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev).
Din punct de vedere al mediilor de 10 la Bacalaureat, Județul Iași se află pe al treilea loc în țară.
Cei 15 „zeciști” de la Bacalaureat au studiat la Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (cinci elevi), Colegiul Național Iași (trei elevi + un elev cu media maximă la sesiunea specială), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (doi elevi), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev) și Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani (un elev).
Cumulând mediile de 10 de la Evaluarea Națională și Bacalaureat, clasamentul unităților de învățământ din Județul Iași este următorul: Colegiul Național Iași (11 elevi: șapte la Evaluarea Națională + patru la Bacalaureat), Colegiul Național „Costache Negruzzi” Iași (șapte elevi: doi la Evaluarea Națională + cinci la Bacalaureat), Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași (șase elevi: patru la Evaluarea Națională + doi la Bacalaureat), Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi), Școala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev), Școala Gimnazială „Ioanid Romanescu” Voinești (un elev), Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev), Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev) și Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani (un elev).
Lista elevilor care au obținut media generală 10 la examenele naționale
- Colegiul Național Iași (11 elevi)
Director: Elena Calistru
Evaluarea Națională:
- Tiana – Teodora Bitta
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
- Tudor – Marian Brumă
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Antonina Bliorț
Matematică – Narcisa Căpităneanu
- Ilinca Ciobanu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Tamara Culac
- Ioana – Iasmina Huțupașu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Tamara Culac
- Daria – Maria Sfecliș
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Antonina Bliorț
Matematică – Narcisa Căpităneanu
- Anastasia – Elena Stoica
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
- Alexandru Suchar
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Elena Mihuț
Bacalaureat:
- Antonia Ruxandra Bădărău – Rață
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Dorina Apetrei
Matematică – Gabriel Popa
Fizică – Jean Marius Rotaru
- Elena – Casiana Bobric
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Dorina Apetrei
Matematică – Gabriel Popa
Biologie – Adriana Preotu
- Robert Ghețiu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Emil Munteanu
Matematică – Cristian Lazăr
Chimie – Geanina Grigoraș
- Iustina Panțiru
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Calabalîc
Matematică – Narcisa Căpităneanu
Biologie – Ioana Bohotineanu
- Colegiul Național „Costache Negruzzi” (șapte elevi)
Director: Camelia Gavrilă
Evaluarea Națională:
- Ema – Ioana Liță
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mariana Chiriac
Matematică – Ciprian Baghiu
- Teodora – Monalisa Strachină
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Gheorghiță Răileanu
Matematică – Codrin Precupanu
Bacalaureat:
- Ștefania Gall
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Doboș
Matematică – Adrian Zanoschi
Fizică – Anca Apetrei
- Karla – Amalia Hrebenciuc
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Maria Olariu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Ioana – Roxana Popa
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Geografie – Florin Iancu
- Ana Zaharia
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Doina Vieriu
Istorie – Carmen Radu
Logică – Daniel Stanciu
III. Colegiul Național „Emil Racoviță” (șase elevi)
Director: Mihaela Vlioncu
Evaluarea Națională:
- Alessia Anton
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Foșalău
Matematică – Mihaela Bucătaru
- Ilinca – Maria Banu
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Foșalău
Matematică – Mihaela Bucătaru
- Diana – Andreea lftimie
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Vlioncu
Matematică – Cătălin Budeanu
- Lavinia – Alexandra Timofte
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Mihaela Vlioncu
Matematică – Cătălin Budeanu
Bacalaureat:
- Veronica Hata
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Ramona Istudor
Matematică – Cătălin Budeanu
Biologie – Lorela Caradan
- Mihaela Hudișteanu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Cornelia – Livia Sârghie
Matematică – Dorel Luchian
Informatică – Mihai Chelariu
- Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași (doi elevi la Bacalaureat)
Director: Gabriela Săndulescu
- Elena Narcisa Dascălu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Roxana Ioana Arhire
Istorie – Lăcrămioara Iordăchescu
Geografie – Florentina Grozavu
- Ana Maria Trandafirescu
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Costina Creița
Istorie – Lăcrămioara Iordăchescu
Geografie – Florentina Grozavu
- Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași (un elev la Bacalaureat)
Director: Gheorghiță Nistor
- Teodora Iacob
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Beatrice Manuela Coțofan
Matematică – Alina Adriana Oloieriu
Biologie – Iuliana Marieta Condrea
- Școala Gimnazială ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu” Iași (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Luminița Doru
- Teofana Agape
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Ana Iulia Olinici
Matematică – Romela Elena Boboc
VII. Școala Gimnazială ,,Ștefan Bârsănescu” Iași (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Nicolae Viusencu
- Ingrid – Brigitta Simon
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Silvia Andrei
Matematică – Mirela Șchiopu
VIII. Școala Gimnazială ,,Iordache Cantacuzino” Pașcani (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Eugenia Nour
- Victor Lupoaea
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Corina Vârlan
Matematică – Valentin Conțu
- Școala Gimnazială ,,Ioanid Romanescu” Voinești (un elev la Evaluarea Națională)
Director: Cristian Danielevici
- Vasile Amăriuței
Profesori coordonatori:
Limba și literatura română – Georgeana Mihaela Bălinișteanu
Matematică – Maricela Anton
- Liceul Teoretic ,,Miron Costin” Pașcani (un elev la Bacalaureat)
Director: Mihaela Anușca
- Maria Mălina Harasim
Profesori coordonatori
Limba și literatura română – Mihaela Iuganu
Matematică – Mihaela Anușca
Biologie – Roxana Mocanu