„În România avem 14 cazuri (nr. – variola maimuţei). Unii dintre ei aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli HIV sau aveau în antecedente sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală. Asta ne arată de fapt că aceşti oameni au un comportament la risc. Adică au parteneri sexuali pe care de fapt nu îi cunosc sau sunt întâmplători şi aşa mai departe. Lucrul aceste creşte riscul de infectare, pentru că până la urmă ce s-a demonstrat până în momentul de faţă în marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală. Acesta este adevărul. Calea de transmitere este diferită”, a spus ministrul, duminică, la Prima TV.
Potrivit acestuia, contactul cu o persoană infectată, cu secreţiile provenind de la o persoană infectată cu acest virus poate să ducă la îmbolnăvire.
Rafila a spus că toate cazurile de infectare din România s-a înregistrat până în prezent la bărbaţi.
„Sunt 14 bărbaţi. Aceasta nu este o chestiune legată de sex, ci mai mult o chestiune legată de comportament, comportamentul la risc. Este sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri şi lucrul acesta predispune la un comportament la risc. Singura soluţie să opreşti lucrul acesta este să eviţi comportamentul la risc. (…) Ceea ce recomand este evitarea comportamentului la risc. Sau dacă avem un comportament la risc, să încerc cealaltă variantă. Cu precizarea că la această boală, spre deosebire de alte boli cu transmitere sexuală, protecţia oferită de prezervativ este mult mai mică”, a mai susţinut ministrul Sănătăţii. AGERPRES