COMBINAȚIE TERAPEUTICĂ PENTRU CANCERUL PULMONAR, AUTORIZATĂ DE COMISIA EUROPEANĂ

Comisia Europeană a autorizat medicamentul Keytruda (pembrolizumab/MSD) în combinație cu chimioterapia ca opțiune de primă intenție în tratamentul adulților cu cancer pulmonar scuamos cu celule non-mici (NSCLC) metastatic. Autorizarea extinde indicațiile deja existente pentru pembrolizumab cu aceea de primă intenție în combinație cu carboplatină și paclitaxel sau nab-paclitaxel pentru tratamentul adulților cu NCSLC scuamos metastatic.

Medicamentul ar urma să fie administrat în doză de 200 mg la fiecare trei săptămâni până la progresia bolii sau apariția unei toxicități ce nu poate fi tolerată.

Decizia Comisiei Europene vine la o lună și jumătate după ce Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat pozitiv noua indicație.

Pembrolizumab mai este autorizat în UE/SEE pentru mai multe indicații în NSCLC: tratamentul de primă linie al NSCLC non-scuamos, în combinație cu permetrexed și chimioterapia cu platină, la adulții ale căror tumori nu au mutații EGFR sau ALK; tratamentul de primă linie al NSCLC scuamos sau non-scuamos metastatic, în onoterapie, la adulții ale căror tumori exprimă în proporție mare PD-L1 (TPS ≥ 50%), fără mutații EGFR sau ALK; tratamentul NSCLC avansat local sau metastatic la adulții ale căror tumori exprimă PD-L1 (TPS ≥ 1%) și care au primit anterior cel puțin un regim de chimioterapie.

Pembrolizumab este un anticorp monoclonal umanizat, care blochează interacțiunea dintre PD-1 și liganzii acesteia, PD-L1 și PD-L2. PD-1 este o proteină de pe suprafața celulelor care promovează apoptoza limfocitelor T antigen-specifice în ganglionii limfatici și reduce apoptoza limfocitelor T reglatoare (cu rol antiinflamator). Inhbitorii PD-1, precum pembrolizumabul, activează sistemul imun și activitatea antitumorală.

Pembrolizumab a fost dezvoltat începând din 2006, la compania Organon. Aceasta a fost achiziționată în 2007 de Schering-Plough, la rândul său achiziționată de Merck (MSD în afara Americii de Nord) în 2009. Prima autorizație de punere pe piață în UE/SEE a fost obținută în 2015.

Ultimul update: 14 martie 2019SănătateaTV.ro