Expoziția de arhitectură „Un Iași pentru viitor”, cu soluțiile propuse de Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects, poate fi vizionată în Atriumul Palas
Recent încheiatul concurs internațional de arhitectură „Un Iași pentru viitor”, desfășurat de compania IULIUS pentru o nouă dezvoltare în centrul orașului, a adus la Iași o manifestare a excelenței în acest domeniu. Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects sunt cele patru birouri de renume mondial care au proiectat pentru orașul celor șapte coline și și-au prezentat soluțiile, la finalul lunii trecute, în capitala Moldovei. Propunerile lor sunt acum expuse în Atriumul Palas Mall și le integrează viziunea privind inserția arhitecturii contemporane într-un spațiu recunoscut pentru reperele sale istorice.
Arhitectura dă forță și transformă comunitățile, iar Iașul este primul oraș din România care va avea o clădire proiectată de un birou de arhitectură celebru la nivel internațional pentru proiectele sale – UNStudio. Concurenți i-au fost Foster+Partners, MVRDV și Zaha Hadid Architects, iar soluțiile pe care cele patru studiouri le-au gândit pentru centrul orașului pot fi vizionate în Atriumul Palas Mall. Astfel, timp de două luni, publicul larg poate admira atât propunerea câștigătoare, „Bridging Time, Bridging Communities” a UNStudio, care conform juriului de specialitate a oferit „răspunsul cel mai complet și echilibrat la întregul set de criterii din tema concursului”, cât și celelalte: „H[IS]tory 2.0” al celor de la Foster+Partners, „Hills of Iași” al MVRDV și „ In Between Heritage and Innovation,” al Zaha Hadid Architects.
Toate soluțiile răspund unor provocări urbanistice, topografice, tehnice, ecologice, ce țin de patrimoniul construit, de valorificare a descoperirilor arheologice, criteriilor impuse de arhitecți și specialiști, dar și rezultatelor reieșite în urma consultării publice privind percepția comunității asupra orașului și asupra dezvoltării viitoare.
Fiecare dintre cele patru birouri care au fost invitate să participe la concurs au creat, de-a lungul timpului, printre cele mai ambițioase repere arhitecturale din marile orașe ale lumii, precum Mercedes-Benz Museum din Stuttgart (UNStudio), sediul Apple Park California (Foster+Partners), biblioteca Tianjin Binhai din orașul Tianjin (China) – MVRDV, Maxxi: National Museum of XXI Century Arts din Roma (Zaha Hadid Architects) și nu numai.
În perioada, 30 iunie – 14 iulie 2022, expoziția „Un Iași pentru viitor” a fost găzduită de Palatul Culturii și a putut fi vizitată atât de specialiști, cât și de publicul larg, iar în ultima zi a lunii iunie a avut loc și conferința „Cities of the Future”, ce a reunit pentru prima dată în România reprezentanți ai celor patru case de arhitectură participante la concurs, dar și alți arhitecți și oameni interesați de acest domeniu.
Mai multe detalii despre concurs, participanți și soluții puteți găsi în continuare și pe www.iasipentruviitor.ro.