Ministrul Sănătăţii a solicitat conducerii Institutului Oncologic să elimine consultațiile contra plată

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, a solicitat administraţiei Institutului Oncologic să elimine consultațiile contra plată în cadrul secțiilor spitalicești, relatează MOLDPRES.

Cererea a fost făcută în cadrul unei vizite întreprinse ieri de Svetlana Cebotari la Institutul Oncologic.

Oficialul a verificat în ce mod sunt realizate consultațiile și investigațiile în cadrul acestei instituții, în condițiile în care pe rețelele de socializate mai multe persoane au scris despre faptul că sunt percepute taxe neoficiale pentru consultațiile la medici.

În acest sens, ministrul a vizitat o secție spitalicească, unde a discutat cu pacienții despre calitatea serviciilor medicale acordate, despre tratament și problemele care le întâmpină în cadrul instituției. La fel, Svetlana Cebotari a discutat cu lucrătorii medicali despre importanța unei comunicări eficiente cu pacienții și despre schimbarea de atitudine.

„De cele mai multe ori, cuvântul tratează mai mult decât medicamentul. Sunt sigură că împreună, consolidându-ne eforturile vom crea un sistem de sănătate modern și mai aproape de pacienți”, a spus ministrul.

Recent pe reţelele de socializare au apărut mai multe informaţii despre persoane care s-au plâns că li s-au cerut bani pentru consultaţii la Institutul Oncologic.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, aproximativ 48 de mii de persoane trăiesc cu diagnosticul de cancer, iar peste 6000 de bolnavi mor anual. Cancerul constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii, după maladiile cardiovasculare.