Guvernul a decis, joi, acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă Republicii Franceze pentru stingerea incendiilor, urmând să fie trimis un modul terestru de intervenţie.
S-au mobilizat şapte ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri din cadrul IGSU din mai multe judeţe şi 17 mijloace de intervenţie.
În urma consultării cu preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat, joi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Ajutorul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de Guvernul francez, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.
„Ieri a fost afişată solicitarea Guvernului francez cu sprijin aerian şi terestru pentru lupta contra incendiilor, mai ales în jurul zonei Bordeaux, Franţa confruntându-se cu mai multe focare de incendii de pădure grave. (…) Pentru sprijinul aerian au fost oferite avioane din partea altor state, inclusiv din partea Greciei, care se confruntă, la rândul ei, cu incendii de pădure. (…) Pentru partea terestră, în urma discuţiilor, (…) am stabilit că putem oferi un modul terestru de intervenţie. (…) IGSU a mobilizat forţele de intervenţie care vor fi formate din şapte ofiţeri şi 70 de subofiţeri pompieri, pe lângă 17 mijloace de intervenţie care includ, cel puţin, opt maşini cu capacitate de stingere, plus două cisterne de apă şi alte mijloace de intervenţie necesare pompierilor în această deplasare”, a declarat, la Palatul Victoria, şeful DSU, Raed Arafat.
El a precizat că modulul terestru de intervenţie va fi transportat cu două avioane C17, care vor prelua componentele de la Bucureşti şi Timişoara. Cele două aeronave sunt de la Baza Aeriană Papa din Ungaria, structură a NATO care asigură capabilităţi strategice de transport aerian. Ele vor fi utilizate cu sprijinul Ministerului român al Apărării Naţionale, utilizând resursele de zbor destinate MApN.
„Au fost mobilizaţi pompierii către Bucureşti şi către Timişoara, din mai multe judeţe, urmând ca mijloacele de intervenţie şi personalul să fie transportate de cele două avioane militare C 17 către aeroportul Bordeaux din Franţa, unde vor intra sub coordonarea autorităţilor franceze pentru lupta contra incendiilor”, a detaliat Arafat.
Şeful DSU a precizat că transporturile către Franţa vor fi efectuate joi noapte, cel târziu vineri dimineaţă.
Despre durata misiunii, el a explicat că aceasta va fi stabilită împreună cu autorităţile franceze.
„Există mai multe ipoteze, că se intervine, se termină şi se întorc sau se intervine şi trebuie prelungit, şi atunci schimbăm doar personalul. Un avion militar, poate să fie şi un avion militar de la MApN, de la Forţele Aeriene, poate să ducă acolo personalul nou şi să înlocuiască personalul care, deja, a intervenit o perioadă de timp. Pot fi 10 -15 zile până la un schimb, cum am făcut şi în Grecia”, a explicat Arafat. AGERPRES