Ce spun artiștii ieșeni care vor face „Palatul să danseze pe «beat»” la “Toboșariada”

„Toboșariada” va aduce pe scenă pe data de 25 august. în grădina Palas,un eveniment unic în Iași și în România. 50 de toboșari de toate vârstele, de la școlile de muzică din Iași și nu numai, vor cânta simultan șase piese rock cunoscute la nivel internațional, la 50 de seturi de tobe acustice.

Vlad Stoica,Ștefan Aftene și Mălina Matricala, artiști ieșeni cu experiență, care vor participa la „Toboșariada”, explică ce reprezintă un astfel de eveniment unicatât pentru ei, cât și pentru cei care încă învață să cânte.

Tinerii artiștispun că pregătirea pentru un astfel de eveniment în care 50 de toboșari trebuie să cântesimultan necesită atât ore de studiu individual, cât și ore de repetiții în grup, fiind „un consum emoțional care este egalat de satisfacția sonoră a unui proiect atât de amplu”, după cum spune Ștefan.

La rândul său, Vlad crede că este nevoie de studiu mult, însă pregătirea specifică pentru acest eveniment depinde de capacitatea fiecăruia de a învăța. „Ca orice lucru pe lume la care vrei să fii specialist, sau măcar bun, cere studiu mult, sub diferite forme, cu cât petreci mai multă vreme făcând organizat un lucru, cu atât devii mai priceput.”

Mălina spune că „Toboșariada” este un eveniment importantpentru toți tinerii care vor participa atât pentru experiența pe care o vor acumula cât și pentru șansa de a cunoaște profesioniști în domeniu. „Ideea evenimentului este de a aduce în fața ieșenilor nu individualități, ci o comunitate unită de o pasiune”, susține Mălina.

Ce reprezintă tobele pentru ei:

Ștefan Aftene:„Tobele reprezintă ritmul, care este foarte important. Până la urmă, fără ritm muzica și, bineînțeles viața,și tot ceea ce ne înconjoară, nu ar putea exista. Totul în jurul nostru are propriul ritm.”

Vlad Stoica:„E un instrument complex, deși practic non muzical, (nu pot cânta Moonlight Sonata la tobă mică, e chiar ridicol) este coloana vertebrală în muzica modernă. Cu cât mai multe piese într-un set, cu atât ai mai multe variante de gusturi, arome, posibilități (muzicale), iar creativitatea și spontaneitatea se văd când posibilitățile sunt restrânse, la fel ca la teatru sau film, actorii mari se văd în roluri mici.”

Mălina Matricala: „Toba permite unei persoane să înceapă nu numai o călătorie muzicală, ci și o călătorie de auto-descoperire. Prin intermediul tobelor, un muzician în formare este capabil să învețe mai multe despre el însuși, să-și dezvolte gusturile personale în muzică, să se maturizeze ca individ, să lucreze în echipă, și să învețe stăpânirea de sine.”

Cum cred că vor fi ajutați tinerii toboșari de acest eveniment:

Ștefan Aftene: „Tinerii toboșari au șansa în primul rând să apară pe o scenă, în fața publicului, dar și să simtă emoția pregătirii unui eveniment/concert. În al doilea rând, acest eveniment unic ca anvergurăîn România, dășansa participanților să se cunoascăși să exploreze ceva cu totul nou și diferit.”

Vlad Stoica:„Cu siguranță e o șansă pentru orice fel de toboșari, pentru cei ruginiți să se ungă, pentru cei blazați să recapete încredere și chef. E un prilej să ne bucurăm la un loc făcând Palatul să danseze pe «beat». Ideea am mai văzut-o și eu prin alte țări și drept să zic m-am gândit de mai multe ori, am tot găsit scuze și nu am făcut-o, nici măcar nu credeam că există 50 de toboșari și 50 de seturi de tobe în orașul nostru.”

Mălina Matricala: „Un cunoscut toboșar nigerian, educator și activist social, Babatunde Olatunji, a spus cândva că a cânta la tobe este cel mai simplu mod de a ne aduce pe toți împreună. Pentru mine aceasta este esența Toboșariadei:bucuria de a cânta împreună și privilegiul de a dărui și celor care ne vor asculta această bucurie! Am convingerea că acest eveniment va arăta puterea lui «împreună», iar ceea ce veți simți ca spectatori va fi unic și înălțător!”

„Toboșariada” este un proiect inedit, unic în țară, care face parte dintr-un proiect muzical amplu,„Iași Music Experience”, desfășurat la Iași în perioada 24 – 26 august 2022. Proiectul muzical „Iași Music Experience” presupune organizarea a șapte mari activități: Musical Encanto, Concert Simfonic Muzică de Film, Concert trupe ieșene Muzică de Film, Toboșariada, Recital trupa ieșeana Missed Call, Romanian Guitar Contest (RGC), Romanian Bass Contest (RBC) – în premieră națională.

„Iași Music Experience” este finanțat de Primăria Municipiului Iași, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse prin Casa de Cultură a Studenților Iași și este implementat de Asociația „Excelență pe Portativ”.