Ministerul Sănătății a făcut ultimul pas pentru operaționalizarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), structura finanțată din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care se va ocupa de construcția sau modernizarea a 25 de spitale noi. Noua structură va gestiona și construcția celor 3 spitale regionale, din Cluj, Craiova și Iași.
Astfel, un ordin al ministrului Sănătății (nr. 2.340/2022), publicat miercuri în Monitorul Oficial, aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a ANDIS, ultima etapă necesară pentru ca instituția să devină operațională.
ANDIS a fost înființată la începutul lunii iunie de către guvern, printr-un act normativ (OUG 76/2022). Ulterior, o hotărâre aprobată de Executiv în iulie prevedea că agenția va avea 80 de posturi.
Potrivit calendarului de implementare a PNRR, noua agenție trebuia înființată până la finalul lunii iunie 2022.
Hotărârea de guvern aprobată în iulie prevede că, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, ministrul sănătății trebuie să aprobe, prin ordin, regulamentul de organizare și funcționare, structura organizatorică detaliată și statul de funcții pentru aparatul propriu al ANDIS.
Ordinul publicat miercuri în Monitorul Oficial bifează această ultimă etapă legală, de aprobare a regulamentului, și prevede că agenția este finanțată integral din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
“ANDIS își exercită atribuțiile (…) în legătură cu pregătirea, implementarea și finalizarea obiectivelor/proiectelor de investiții de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate”, prevede noul ordin.
Agenția se va ocupa de realizarea spitalelor regionale de urgență din Iași, Cluj și Craiova, precum și, la solicitarea Ministerului Sănătății, de ale obiective “de importanță considerabilă în infrastructura de sănătate având ca obiect investiții în spitalele din rețeaua sanitară a Ministerului Sănătății” și în unități medicale din rețeaua sanitară a ministerelor și instituțiilor cu rețele sanitare proprii.
Agenția este în subordinea Ministerului Sănătății și se va ocupa, în locul direcțiilor din minister, de toate proiectele finanțate din PNRR, în condițiile în care structurile actuale nu au competența necesară pentru a gestiona astfel de proiecte de amploare.
Principala misiune a ANDIS în cadrul PNRR va fi gestionarea proiectelor de construire sau de modernizare a cel puțin 25 de spitale din România, selectate dintr-o listă de 49 de proiecte. Au fost reținute proiectele cele mai avansate, care au șanse să fie finalizate până în 2026.
O altă prioritate în sănătate prevăzută în PNRR este realizarea de reforme pentru dezvoltarea capacității de gestionare a fondurilor publice, dezvoltarea capacității de investiții în infrastructura sanitară și s capacității de management al serviciilor de sănătate.
Această componentă, la care autoritățile române din domeniul sănătății au o capacitate slabă, are un buget de 180 milioane euro.
(sursa;www.360medical.ro)