A fost lansată a treia ediţie a Dicţionarului multimedia al teatrului românesc – post 1989

Dicţionarul multimedia al teatrului românesc – post 1989, curatoriat de criticul de teatru Cristina Modreanu, continuă cu lansarea unei a treia ediţii, proiect creat integral online, în care a fost adăugat conţinut nou, informează un comunicat transmis luni AGERPRES.

„Dacă la ediţiile anterioare cercetarea s-a concentrat pe perioada modernă a teatrului românesc, 1950 – 1990, în 2022 am documentat memoria teatrului din perioada 1989 – 2000. Primii 10 de ani după schimbarea din 1989 a regimului politic au fost marcaţi în teatru de maturizarea unei generaţii de regizori care tocmai debutase înainte de acest moment şi de apariţia a noi metode de lucru şi noi estetici. Marii regizori care încă sunt reperele mişcării teatrale de la noi – Silviu Purcărete, Mihai Măniuţiu, Gabor Tompa, Alexandru Darie, Victor Ioan Frunză, Alexandru Dabija – au creat în această perioadă spectacole ce definesc istoria recentă a teatrului românesc şi îşi merită locul în memoria culturală a scenei româneşti. Actorii ‘generaţiei de aur’ au ajuns la maturitate artistică în această perioadă, creând marile lor roluri”, se arată în comunicat.

Proiectul este produs de Asociaţia Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului (ARPAS) şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Prima ediţie a Dicţionarului multimedia al teatrului românesc a fost lansată în 2020. AGERPRES