Kelemen Hunor: Limitarea cheltuielilor pe care le fac partidele cu presa – reglementarea corectă

Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, consideră că limitarea cheltuielilor pe care le fac partidele politice cu presa, aşa cum se procedează în campaniile electorale, ar fi o soluţie corectă, astfel încât să nu „arunci zeci de milioane de euro doar spre presă”.

„Noi nu primim acea subvenţie pe care o primesc partidele politice. Noi primim, fiindcă suntem o formaţiune etnică, banii de la Guvern pentru a susţine activitatea minorităţii acţiuni culturale, sportive de tineret, şi aşa mai departe. Deci avem alte reguli extrem de stricte. De aceea nu vreau să mă aventurez ce fac partidele cu banii lor, că noi de acolo nu luăm niciun leu. (…) Noi nu am avut niciun contract. Noi avem o televiziune care este televiziunea noastră, Târgu Mureş, pe care o finanţăm integral (…) şi e vorba de o televiziune destul de mică. Problema este că nu există o reglementare cât poţi să cheltuieşti tu în această direcţie, pentru mass-media. Eu cred că reglementarea corectă ar fi – şi aici o să se supere presa pe mine – limitarea cheltuielilor în direcţia presă”, a declarat Kelemen Hunor, miercuri seara, la Euronews România.

El a dat ca exemplu modul de cheltuire al banilor în perioada campaniilor electorale, subliniind că sumele trebuie cheltuite transparent, dar şi legal.

„De exemplu, aşa cum este în campania electorală – acolo există un procent cât poţi să dai tu din cheltuielile tale de campanie, din bugetul tău de campanie pentru presă, pentru publicitate, nu poţi să depăşeşti. (…) O situaţie care se poate rezolva este să stabileşti categoriile de cheltuieli şi procentul şi atunci lucrurile sunt clare – nu arunci zeci de milioane de euro doar spre presă. Că e unul care dă banii, dar mai e unul care primeşte bani. (…) Da, banii publici trebuie cheltuiţi transparent şi trebuie să arăţi în ce direcţie s-au dus banii, dar de oportunitate, care iarăşi este o chestiune importantă, trebuie să decidă cel care cheltuie banii. (…) Legalitatea este importantă şi transparenţa – să se ştie în ce direcţie s-au dus banii”, a explicat vicepremierul. AGERPRES