„Mergi în pace, pelerinule!” este un cuvânt străvechi pe care îl rosteau cei de demult pentru cei care plecau în pelerinaj, mergeau în pelerinaj la diferite locuri sfinte ale creștinătății.
„Mergi în pace, pelerinule!” este și cuvântul pe care îl adresez tuturor acelora care au venit, care vin și vor veni anul acesta la Iași pentru a se închina în fața raclei cu sfintele moaște ale Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, cea mult folositoare și adânc rugătoare. (Alineat. Altfel e ciudat, că deja nu mai există ghilimelele.) Mergi în pace, pelerinule, de unde ești tu: din Ardeal sau din Oltenia, din Banat, din Maramureș, din Dobrogea, din Muntenia, de aici(,) din Moldova, din Moldova cea de răsărit, Basarabia cea răstignită, din Serbia sau Bulgaria, din Muntenegru sau din Bosnia și Herțegovina, de oriunde ești, mergi în pace, pelerinule!
Mergi în pace, pelerinule! Bucură-te de clipa de închinare la racla (raclele) cu sfintele moaște ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Paisie de la Neamț! Umple-te de bucurie! Umple-ți, mai ales, straița sufletului cu merinde de har, pace și binecuvântare pentru a te hrăni și a te adăpa în clipe de bucurie sau în ceasuri de încercare!
Mergi și spune lumii cât de bun și cât de dulce este Domnul, cât de minunați sunt sfinții lui Dumnezeu! Mărturisește către toți cei pe care îi întâlnești pe cale că Hristos este Calea, Adevărul și Viața, că fără de Hristos nu putem face nimic bun, adevărat, adânc, înălțător și cuprinzător!
Rog pe Dumnezeu să așeze mâna Sa ocrotitoare asupra fiecărui pelerin, să-l apere de rele în călătoria lui. Înger călăuzitor să-l însoțească și fiecare să se întoarcă cu bucurie, cu pace și cu sufletul plin la casa lui. Mergi în pace, pelerinule!