Vremea se va răci semnificativ către sfârşitul acestei săptămâni, însă după 22 octombrie şi până la finele lunii octombrie se va încălzi în majoritatea regiunilor, reiese din prognoza publicată, luni, de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
În Banat, intervalul va debuta cu valori termice diurne peste normele climatologice, respectiv o medie a temperaturilor de 20 – 21 de grade, apoi în 20 şi 21 octombrie scăderea de temperatură va fi semnificativă, până la o medie regională de 14 grade. Ulterior, vremea se va încălzi din nou, iar până spre finalul lunii octombrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 19 – 21 de grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru temperaturile minime, ce vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu excepţia zilelor de 21 şi 22 octombrie, când se vor înregistra valori mai scăzute, spre 0 – 2 grade. Probabilitatea pentru ploi locale va fi mai ridicată în perioada 23 – 27 octombrie.
În Crişana, vremea va fi caldă la începutul intervalului, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 20 – 21 de grade, apoi se va răci accentuat, iar în 20 şi 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de numai 12 – 13 grade. Vremea se va încălzi spre finalul săptămânii, când se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime în jur de 18 grade, valori ce se vor menţine fără modificări semnificative până spre finalul lunii octombrie. Temperaturile minime vor prezenta o medie de 6 – 8 grade, cu excepţia zilelor de 21 şi 22 octombrie, când se vor înregistra valori de numai 0 – 2 grade. Sunt posibile ploi izolate şi slabe în 20 octombrie, iar local şi temporar şi după 23 octombrie.
În Transilvania, în primele zile ale săptămânii, media temperaturilor maxime va fi de 18 – 19 grade, iar cea a temperaturilor minime va oscila între 3 şi 6 grade. În 20 şi 21 octombrie, vremea se va răci, astfel că valorile termice diurne vor fi, în medie, de 10 – 12 grade, iar minimele vor deveni preponderent negative, la o medie regională de -2 grade. Începând din 22 octombrie, vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel încât în a doua săptămână de prognoză se vor înregistra valori termice peste mediile multianuale, maxime în general de 16 – 18 grade şi minime de 4 – 6 grade. Pe arii restrânse va ploua în 19 şi 20 octombrie, iar perioade în care se vor semnala ploi vor fi şi după 23 octombrie.
În Maramureş, vremea va fi caldă în primele două zile ale intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 20 de grade, apoi răcirea va fi treptată dar semnificativă, iar în 20 şi 21 octombrie se va ajunge la valori diurne de 10 – 11 grade. După aceste zile cu vreme rece, se va încălzi din nou, iar până spre finalul lunii octombrie, media regională a temperaturilor maxime va fi de 16 – 18 grade. Evoluţia va fi asemănătoare şi pentru temperaturile minime, cele mai reci dimineţi cu temperaturi minime preponderent negative în jurul a -2 grade, urmând a se înregistra în 21 şi 22 octombrie, iar în restul intervalului media acestora va fi de 4 – 6 grade. Local şi temporar va ploua în 19 şi 20 octombrie, iar cu o probabilitate destul de ridicată şi după data de 23 octombrie.
În Moldova, vremea va deveni caldă pentru această dată la începutul săptămânii, cu o medie a valorilor diurne ce va creşte de la 18 grade în prima zi, până spre 21 – 22 de grade, în 18 octombrie, iar minimele de asemenea în creştere treptată vor atinge 4 – 7 grade. Răcirea vremii va fi accentuată în zilele de 20 şi 21 octombrie, când vor fi temperaturi maxime în jurul valorii de 10 grade şi minime de numai 0 – 2 grade. Începând din 23 octombrie şi până spre finalul lunii sunt estimate temperaturi peste normele climatologice, respectiv o medie regională a maximelor de 17 – 19 grade şi de 6 – 8 grade pentru minime. Se vor semnala ploi slabe în zilele de 19 şi 20 octombrie, iar în restul intervalului regimul pluviometric va fi în general deficitar. Totuşi, în a doua săptămână vor fi intervale în care vor fi posibile precipitaţii.
În Dobrogea, temperatura va fi în creştere uşoară şi treptată în prima jumătate a săptămânii, astfel că valorile termice diurne vor atinge o medie de 20 de grade în ziua de miercuri (19 octombrie), iar cele nocturne, de 10 – 12 grade în dimineaţa zilei de joi (20 octombrie). Ulterior, răcirea vremii se va resimţi şi la nivelul acestei regiuni, prin medii ale temperaturilor maxime de 12 grade şi minime în jurul a 4 grade. Pentru a doua săptămână sunt estimate temperaturi mai ridicate decât mediile multianuale, maxime ce se vor situa în general peste 18 grade şi minime în medie de 9 – 10 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar până la finalul lunii octombrie. Sunt posibile ploi slabe în 20 octombrie, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusă.
În Muntenia, vremea va deveni caldă pentru această perioadă la începutul săptămânii, cu o medie a valorilor diurne ce va creşte de la 18 grade în prima zi, până spre 22 de grade în 19 octombrie. Răcirea vremii va fi accentuată în perioada 20 – 22 octombrie când vor fi temperaturi maxime în medie de 13 – 14 grade. Începând din 23 octombrie şi până spre finalul lunii, vremea va redeveni caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a maximelor de 18 – 20 grade. Temperaturile minime vor prezenta o medie de 3 – 5 grade în primele trei zile, în 20 octombrie este estimată o creştere până spre 9 grade, iar în 21 şi 22 octombrie, acestea se vor apropia de un grad, cel mult două grade. După aceste nopţi reci, la fel ca şi în cazul temperaturilor maxime, se va înregistra o creştere apreciabilă până la o medie a minimelor de 6 – 8 grade. Ploi slabe pot apărea pe data de 20 octombrie, iar în restul intervalului probabilitatea pentru precipitaţii va fi în general redusă.
În Oltenia, valorile termice diurne vor fi în creştere uşoară de la 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până spre 22 de grade în 19 octombrie. Răcirea vremii se va resimţi şi în această regiune în perioada 20 – 22 octombrie, când vor fi temperaturi maxime în general de 13 – 16 grade. Începând din 23 octombrie şi până spre finalul lunii, vremea va redeveni caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a maximelor de 18 – 20 grade. Temperaturile minime vor prezenta o medie de 4 – 5 grade, în primele trei zile, în 20 octombrie este estimată o creştere până spre 9 grade, iar în 21 şi 22 octombrie, acestea se vor apropia de 1 – 3 grade. În a doua săptămână, media temperaturilor minime va fi de 6 – 8 grade. Regimul pluviometric se va menţine deficitar până la finalul lunii octombrie. Totuşi, în a doua săptămână vor fi intervale în care vor fi posibile precipitaţii.
La munte, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, media temperaturilor maxime la nivelul zonei va fi de 12 – 14 grade, iar a celor minime de 3 – 5 grade. Vremea se va răci accentuat în 20 şi 21 octombrie, când se vor atinge maxime în jurul valorii de 4 grade şi minime negative în aproape toată zona montană, la o medie a valorilor de -4 grade. Pentru a doua săptămână de anticipaţie sunt prognozate maxime în general peste 10 grade şi minime, în medie de 3- 4 grade. Local şi temporar vor fi precipitaţii slabe în zilele de 19 şi 20 octombrie, când în zona înaltă, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi destul de ridicată şi după data de 23 octombrie. AGERPRES