Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a prezentat duminică raportul de activitate la împlinirea a doi ani de la preluarea mandatului. La eveniment, care s-a desfăşurat la Palatul Culturii, au participat reprezentanți ai Guvernului României, consilierii județeni, aparatul de specialitate al instituției, primarii din judeţ și directori ai instituțiilor aflate în subordinea CJ.
“Cred că Iașul ar fi putut să arate mai bine, gândindu-mă la acești doi ani de mandat, consider că am fi putut face mai mult. Prima jumătate de mandat nu a fost, însă, deloc lipsită de provocări. Situațiile excepționale prin care am trecut și încă trecem, plecând de la pandemia de Covid-19, la amenințarea unui război la granițele țării, la criza energetică și inflația cu care ne confruntăm în această perioadă, au impactat foarte mult activitatea administrației județene. Practic, până acum nu am apucat să guvernăm pe timp de pace, în condiții normale, și nu a existat perioadă în care să nu ne confruntăm cu situații extraordinare’’, a declarat, la deschiderea evenimentului, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean.
Acesta a precizat că în ciuda tuturor provocărilor, administrația județeană a reușit să miște lucrurile și „să pună pe roate” o serie de proiecte care la un moment dat păreau imposibil de a mai fi implementate, să finalizeze lucrări care tergiversau de ani de zile, să scoată proiecte din sertar și să le transforme în realitate.
“Construim al doilea cel mai mare Aeroport din țară, după Aeroportul Otopeni. După zece ani în care nu s-a făcut nicio investiție majoră, am prins ultimul avion și am obținut finanțare pentru un proiect de aproape o sută de milioane de euro -construirea noului terminal T4. Am modernizat la standarde europene aproape 60 de km de drum județean pe loturile 1 și 2 din Axa rutieră strategică1 Iași – Suceava șiAxa rutieră strategică 2 Botoșani – Iași. Acestea sunt proiecte care în 2020 aveau un grad de implementare de 0 – 0,9% și în doi ani le-am adus la 90% – 100%.Lucrări de modernizare, reabilitare și întreținere au fost făcute, de asemenea, pe alți aproape 200 de kilometri din rețeaua județeană de drumuri. Implementăm cel mai mare proiect de investiții la nivel regional, în valoare de 509 milioane de euro, prin ApaVital, pentru a conecta comunitățile din județ la sistemul de apă și canalizare. După 30 de ani de la Revoluție, construim primul Parc Industrial administrat de Consiliul Județean Iași. Avem în implementare proiecte din domeniul sănătății, cu o valoare de peste 46 milioane de euro,reabilitarea Spitalului de pediatrie‘’Sfânta Maria’’ și extinderea UPU, investiții în echipamente și tehnologii moderne în cele şase spitale coordonate de Consiliul Județean. Am pus bazele unui proiect major din domeniul sănătății – Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași.Suntem într-o etapă avansată și cu studiul de fezabilitate pentru noul Spital Integrat de Boli Respiratorii din Bucium. Prin DGASPC avemîn implementare şase proiecte de închidere a centrelor rezidențiale și de transformare a lor în centre de tip familial, un proiect în evaluare, şase proiecte depuse spre finanțare. În premieră, am creat un fond de două milioane de lei, bani pe care i-am repartizat către 14 școli din 11 comune, pentru a moderniza grupurile sanitare din unitățile de învățământ. Am operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor și astăzi colectăm selectiv de trei ori mai multe deșeuri decât o făceam în 2020. Avem depuse prin PNRR cererile de finanțare pentru reabilitarea clădirilor Filarmoniciide Stat “Moldova” și a Teatrului “Luceafărul’’. Am recâștigat președinția Asociației Euroregiunea Siret-Prut-Nistru și a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Pentru toate aceste realizări le mulțumesc angajaților, colaboratorilor instituționali și tuturor primarilor din județ, cu care am avut o foarte bună colaborare în ultimii doi ani’’, a afirmat președintele CJ.
Costel Alexe a declarat că următorii doi ani de mandat înseamnă pentru administrația județeană o cursă contracronometru pentru a obține și mai multe resurse pentru proiectele Iașului.
“Este o cursă pe care trebuie să o câștigăm. Pentru că, dacă noi nu implementăm proiectele pierdem oportunitățile de finanțare. Viitorii doi ani trebuie să însemne o mai mare implicare pentru noi toți, pentru că, astăzi, dincolo de realizări, avem și restanțe. Îmi doresc foarte mult ca Spitalul Regional de Urgență să meargă înainte cu pași mai rapizi. Suntem într-o cursă contracronometru să recuperăm timpul pierdut și în ceea ce privește marile proiecte de infrastructură, A7 și A8. Ne dorim cu toții mai mult pentru Iași și sper ca și următorii doi ani să ne regăsească împreună, lucrând pentru binele comunității noastre’’, a spus, în încheiere, președintele CJ, Costel Alexe.