MOLDPRES/. Câștigătorii Premiului Național ediția 2022 și-au ridicat distincțiile în cadrul unei ceremonii desfășurate la Guvern. Astfel, conform deciziei Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în acest an au fost desemnați șapte câștigători din diverse domenii: artă, științe, muzică și literatură, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.
Distincțiile au fost înmânate de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. În mesajul său de deschidere a evenimentului, șefa Guvernului a subliniat importanța aprecierii muncii personalităților care au un rol crucial în dezvoltarea domeniului cercetării și științei, în conservarea tradițiilor și a valorilor patrimoniului cultural, dar și în promovarea imaginii țării noastre dincolo de granițele ei.
„Am decis să acordăm și în acest an Premiul Național personalităților marcante din țara noastră pentru a sublinia rolul științei, artei, literaturii și muzicii în dezvoltarea țării și promovarea valorilor naționale. Mai ales în asemenea momente de cumpănă, cultura poate și trebuie să contribuie la consolidarea rezilienței și unității societății. Oamenii de valoare, pe care îi premiem astăzi, au contribuit nu doar la propășirea spirituală a țării noastre, dar și la îmbogățirea vieții culturale și științifice a întregului continent european”, a declarat Natalia Gavrilița.
Câștigătorii Premiului Național 2022 sunt:
Ghenadii Korotcenkov – profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, cercetător științific principal – pentru aportul fundamental în dezvoltarea științei și tehnologiilor, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova.
Valentin Celac – doctor habilitat în biologie, conferențiar cercetător și cercetător științific principal – pentru realizări remarcabile în cercetări științifice, inovații și implementări.
Mircea Ciobanu – scriitor, critic literar, editor de carte și jurnalist – pentru Opera Omnia.
Colectivul format din Anatolie Lapicus și Iurie Mahovici – pianiști, profesori universitari, soliști ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Maeștri în artă și Artiști ai poporului – pentru 30 de ani de activitate artistică fructuoasă și realizări prin care au reușit să împletească inspirația, pasiunea și profesionalismul, dar și pentru promovarea imaginii Republicii Moldova dincolo de granițele ei.
Lidia Bojescu – meșter popular, fondator al Centrului de meșteșugărit cu titlu model „Atelier Bojescu” – pentru efortul de salvare și perpetuare a tradiției cusutului costumului popular și a artei meșteșugărești.
Valeriu Bogheanu – compozitor, muzician, instrumentist și producător muzical – pentru abnegație și muncă prolifică în domeniul culturii, pentru contribuția adusă la promovarea valorilor moral-spirituale și succesele înregistrate în activitatea profesională.
Constantin Cheianu – scriitor, dramaturg, publicist, actor, jurnalist, autor de emisiuni și prezentator TV – pentru Opera Omnia.
La fel ca și în ceilalți ani, câștigătorii au fost selectați prin vot secret de către membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Național, în cadrul ultimei ședințe convocate pe 12 septembrie, după care lista premianților a fost aprobată de Cabinetul de miniștri.
Premiul Naţional se acordă anual de către Guvern în semn de recunoștință și gratitudine pentru rezultate deosebite ce au avut un impact major asupra progresului științific și au contribuit considerabil la promovarea imaginii țării pe plan internațional.