Opt rute de microbuz din capitală riscă să fie anulate din cauza numărului mic de pasageri

Circa 800 de microbuze din capitală au fost retrase de pe rute în ultimii trei ani, iar activitatea altor opt rute riscă să fie sistată din cauza numărului mic de pasageri. Anunțul a fost făcut astăzi de către șeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Vitalie Butucel, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei capitalei, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în ultimii patru ani, au fost anulate 10 rute microbuz, care aveau trasee similare cu troleibuzele și autobuzele.

„În ultimii ani se atestă o scădere a rentabilității, de aceea nu se investesc resurse pentru a îmbunătăți condițiile de transport al pasagerilor. Totodată, din anul 2010 și până în 2018, prețul la combustibil a crescut de la 11,35 lei până la 16,89 lei. La fel, au crescut prețurile la piesele de schimb și lubrifianți. De aceea, numărul microbuzelor este în diminuare, iar în prezent ar putea fi sistate rutele: 101, 114, 126, 154, 172, 178, 188 și 189”, a spus Butucel.

„Trebuie să fim pregătiți din timp în cazul în care vor fi suspendate rutele de microbuz, pentru a vedea cum le putem înlocui cu transport de capacitate mare. Acțiunile trebuie întreprinse în mod operativ pentru a nu crea disconfort călătorilor”, a afirmat primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu.

Potrivit autorităților locale, încă o problemă ar fi lipsa șoferilor calificați.

Conform datelor Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie, în prezent există peste 1000 de microbuze care circulă pe 51 de rute. În anul 2014, numărul microbuzelor ajungea la circa 1800, iar până în 2008 existau 2000 de unități de transport, care circulau pe 65 de rute din municipiul Chișinău.