Virozele și gripa nu sunt de neglijat! Vaccinarea – o soluţie importantă pentru evitarea complicațiilor

Pneumonia este una din afecțiunile determinate de neglijarea și  complicarea ”banalei răceli”, cum e considerată în popor această afecțiune a căilor respiratorii superioare. De asemenea, pneumonia poate fi consecința neglijării gripei, cea mai gravă formă de viroză respiratorie. De aceea, inclusiv în cazul unei viroze respiratorii, medicul de familie sau chiar medicul specialist este cel care stabilește gravitatea bolii.

Acest lucru este subliniat şi de medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, care se arată îngrijorat de numărul mare de pneumonii, patologii diagnosticate și tratate în luna octombrie în cadrul spitalului pe care îl conduce.

„Până la această dată am înregistrat un număr de 112 de pacienți diagnosticați cu diverse tipuri de pneumonie, iar pneumonia nu face diferențe de vârstă. Am avut pacienții de 97 de ani, dar și în vârstă de un an. În ceea ce privește numărul pacienților diagnosticați cu viroză, acesta  este la jumătate față de cel al pacienților cu pneumonie. Acest lucru îl concluzionăm astfel: pacienții vin deja cu forme grave și facem tot efortul să se schimbe acest obicei periculos”, spune medicul.

Principalele simptome ale unei viroze respiratorii sunt rinoree, congestie nazală (nas înfundat), durere la înghițire, roșu în gât, febră și chiar manifestări digestive, diversitate de simptome care trebuie să ne facă să înțelegem că nu putem fi proprii noștri medici. Indiferent care sunt simptomele, pacientul trebuie să ia legătura cu medicul de familie, să îi comunice acestuia cu exactitate ce simte, sau să se adreseze direct medicului specialist.

„La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfînta Parascheva” din Iași,  ambulatoriul servește tuturor pacienților și nu orice consult realizat aici se finalizează cu internare. Ceea ce se întâmplă în ambulatoriu este că unul dintre specialiștii noștri face anamneza pacientului, evaluarea corectă și alege investigațiile necesare pentru stabilirea tratamentului potrivit acestuia”, mai precizează medicul Florin Roşu, care recomandă cetăţenilor ca în această perioadă, când infecțiile respiratorii sunt în creștere, să se vaccineze antigripal.

„Vorbim aici de pacienți cu patologii asociate, dar și de cetățeni aparent sănătoși, care se știu cu sensibilitate crescută. O viroză respiratorie, o gripă  tratată necorespunzător sau neglijate terapeutic înseamnă complicații importante. Pe termen lung se pot dezvolta fenomene pulmonare care conduc la destructurarea țesutului pulmonar ce va predispune la infecții repetate pe pacursul vieții”, concluzionează medicul ieşean. (E.M.)