Tratamentul – Nirsevimab – a primit autorizație de introducere pe piața din Uniunea Europeană ”pentru prevenirea infecţiilor cu Virusul respirator sinciţial (VRS) la bebeluşi”, a precizat grupul francez Sanofi într-un comunicat.
VRS este unul dintre virusurile care declanşează bronşiolita, afecţiune ce afectează în special nou-născuţii şi care, chiar dacă în general nu este gravă, provoacă deseori simptome grave şi necesită câteodată spitalizare.
Deocamdată nu există un vaccin împotriva acestei boli, aflată în prezent la originea unei epidemii de o amploare fără precedent în ultimii ani în Franţa şi în alte ţări europene.
Nirsevimab nu este un vaccin propriu-zis, însă acţionează cu o intenţie preventivă similară: administrat printr-o injecţie, vizează împiedicarea declanşării bronşiolitei.
Este vorba despre un tratament pe bază de anticorpi de sinteză care furnizează organismului în mod direct armele pentru lupta împotriva maladiei, pe când un vaccin determină organismul să producă singur astfel de anticorpi.
Autorizarea acestui tratament marchează o premieră importantă în lupta pentru combaterea bronşiolitei, chiar dacă nu va fi distribuit suficient de rapid pentru a influenţa epidemia din acest sezon.
Este primul medicament capabil să prevină formele grave de bronşiolită în rândul bebeluşilor. Un alt tratament preventiv, produs de grupul suedezo-birtanic AstraZeneca, există deja, dar este indicat doar pentru copiii cu risc sau prematuri.
Alte tratamente de acest tip urmează să fie produse. Circa 30 de tratamente – vaccinuri sau anticorpi monoclonali – sunt în prezent în faza de studiu clinic.
Compania americană Pfizer a anunţat, de asemenea, în această săptămână rezultate pozitive pentru un vaccin anti-VRS, ceea ce deschide calea unei viitoare autorizări.