FluxLocalSanatate

Tot mai mulţi ieşeni se prezintă zilnic la Spitalul de Boli Infecţioase cu plăgi produse de muşcături de câini şi pisici

Perioada pe care o traversăm este una mai agitată pentru animale. Acest lucru se observă în ultimele zile în singurul centrul regional antirabic din județul Iași.

Astfel, de la începutul acestei luni, 34 de persoane s-au adresat cabinetului de specialitate din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” din Iași, numai în ultima zi fiind evaluaţi şi trataţi 19 pacienți.

„Cei mai mulți dintre ei au fost mușcați de câini și pisici, fie  pe care îi  îngrijesc în casă sau pe lângă gospodărie, fie animale ale vecinilor sau animale de pe stradă. Cel mai mic pacient are 6 ani, iar cel mai în vârstă 71 de ani. Majoritatea plăgilor au fost produse la nivelul membrelor inferioare sau superioare”, afirmă medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

„Ne bucurăm că pacienții dau dovadă de responsabilitate și se adresează cabinetului nostru, unde imediat sunt incluși într-o schemă de vaccinare bazată pe o comunicare eficientă cu informațiile cu privire la proveniența animalului, localizarea mușcăturii, profunzimea acesteia”, adaugă Florin Roşu.

Medicul recomandă pacienților să țină cont de rețeta care însoțește profilaxia prin vaccinare.

„Rana provocată de mușcătură trebuie curățată foarte bine, recomandat în serviciul de chirurgie. Cavitatea bucală a pisicii este bogată în floră microbiană,  astfel că o plagă provocată prin mușcare prezintă un risc mai mare de infectare și complicații nedorite care pot duce chiar și la operație. Personalul medical din cadrul cabinetului oferă toate informațiile cu privire la această conduită și necesitatea urmării acestor pași tocmai pentru că s-au confruntat, nu de puține ori, cu cazuri în care pacientul, atunci când s-a prezentat pentru vaccinare, prezenta deja o plagă infectată. De aceea, recomandăm o vigilență mai mare atunci când observăm un comportament diferit la animal, chiar dacă vorbim de animalul propriu și respectarea recomandărilor personalului medical specializat dacă s-a produs un incident dedorit. În felul acesta evităm situații medicale  care netratate corespunzător pot duce la complicații la care nici nu ne-am gândi”, mai spune medicul Florin Roşu. (E.M.)

 

 

Related Articles

Back to top button