USR îi cere preşedintelui să nu promulge legile justiţiei în forma actuală: Curtea Constituţională – un simplu instrument politic

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei în forma actuală şi consideră că decizia Curţii Constituţionale de respingere a sesizărilor USR privind aceste legi, în lipsa unui aviz al Comisiei de la Veneţia, arată că „CCR a ajuns un simplu instrument politic”.

„CCR a ajuns un simplu instrument politic. S-a degradat până la un nivel foarte jos, de alarmă. Ori de câte ori e o speţă cu miză politică, deciziile sunt preponderent politice, mai puţin juridice. CCR a devenit un fel de legiuitor, îşi arogă puteri pe care nu le are, tranşează dispute politice. Astăzi, a decis că legile justiţiei sunt constituţionale. În primul rând, CCR trebuia să amâne soluţionarea obiecţiilor până la pronunţarea avizului Comisiei de la Veneţia. Raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia se va da pe 16 noiembrie, timp suficient şi pentru coordonarea cu calendarul legat de ridicarea MCV şi aderarea la Schengen”, a afirmat deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, conform unui comunicat al USR.

El a susţinut că în cele aproximativ 100 de pagini de argumente depuse de USR existau suficiente temeiuri pentru declararea neconstituţionalităţii unor articole din noile legi ale justiţiei.

USR îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile justiţiei în forma actuală şi să aştepte pronunţarea Comisiei de la Veneţia.

„Un preşedinte responsabil nu poate încuraja oligarhizarea justiţiei, aşa cum a gândit ministrul Cătălin Predoiu. În caz contrar, se poate crede că preşedintele preferă un sistem judiciar slab, anemic raportat la înfăptuirea actului de justiţie pentru omul de rând, dar puternic ca scut pentru camarila politică iubitoare de BMW-uri şi ca instrument de anihilare a adversarului politic”, mai transmite USR.

În opinia lui Stelian Ion, legile justiţiei în forma actuală sunt „nocive” şi în mod normal nu s-ar putea ridica MCV.

„În mod normal, cu aceste legi nocive care ne aruncă înapoi în perioada neagră a justiţiei comandate de la partid din vremea Năstase-Stănoiu, nu s-ar putea ridica MCV. Iohannis va miza totul pe negocierile politice şi pe jucarea cărţii poziţiei geostrategice a României. Doar aşa s-ar mai putea ridica MCV, nicidecum pentru că România a înregistrat progrese şi a îndeplinit toate obiectivele din MCV”, a este de părere deputatul USR.

Potrivit acestuia, este nevoie de o reformă a CCR. „În România nu se vor putea face reforme pe baze constituţionale solide pentru că CCR va juca de fiecare dată politic. USR va depune săptămâna viitoare un proiect legislativ de reformă a CCR pentru a nu mai permite acestei instituţii să facă atât de uşor jocuri politice”, menţionează USR.

Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizările depuse de USR, AUR şi Avocatul Poporului cu privire la cele trei legi ale justiţiei adoptate în Parlament, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Este vorba despre Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea organizării judiciare şi Legea Consiliului Superior al Magistraturii. AGERPRES