Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, evenimentul se află la a XVI-a ediţie şi reuneşte şapte producţii ale ultimilor doi ani, filme artistice şi documentare din cinematografia românească contemporană.
„Imaculat” a primit trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia 2021 şi este propunerea României pentru o nominalizare la categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film – Oscar 2023.
De asemenea, „Tipografic Majuscul”, peliculă regizată de Radu Jude, care s-a clasat, în România, în top 5 al celor mai vizionate filme autohtone, va rula în a doua zi a Săptămânii Filmului Românesc. Filmul prezintă, în paralel, drama unui adolescent rebel care scrie sloganuri împotriva regimului ceauşist pe pereţii oraşului şi imagini propagandistice ale epocii.
Săptămâna Filmului Românesc aduce în faţa publicului din Ungaria încă două producţii inspirate de figura şi epoca lui Nicolae Ceauşescu, şi anume documentarul „Pentru mine tu eşti Ceauşescu”, regizat de Sebastian Mihăilescu şi „Tinereţea unui dictator” de Andy Lupu, proiectate în ziua a treia, pe 17 noiembrie. Andy Lupu va fi invitatul evenimentului şi va participa la o întâlnire cu publicul la sfârşitul proiecţiei.
Ultimele trei titluri ale Săptămânii Filmului Românesc aduc în prim-plan relaţiile interumane. Documentarul „Noi împotriva noastră” este videoportretul dramatic şi sincer al relaţiei unui tată bolnav psihic cu fiica lui. „Grindul şacalilor” este un road-movie romantic şi comic cu doi protagonişti trecuţi de prima tinereţe, iar „Mia îşi ratează răzbunarea” este povestea unei tinere care planifică o revanşă erotică împotriva fostului prieten, se mai arată în comunicatul ICR.
Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful Naţional de Artă Urania, în limba română, cu subtitrare în limba maghiară.
Biletele se pot procura fizic la Cinematograful Urania sau online prin platforma https://www.jegy.hu/.
Săptămâna Filmului Românesc este organizat de Institutul Cultural Român de la Budapesta şi Cinematograful Naţional de Artă Urania, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din România şi al Fondului Cultural Naţional din Ungaria. AGERPRES/