implementarea proiectului „S.O.S Familia!”, co-finanțat de Consiliul Local Iași. Prin intermediul acestui proiect, 16 copii din 15 familii au beneficiat de servicii sociale, educaționale și psihologice.
După ani de creștere economică susținută, România trece în 2022 printr-o perioadă dificilă din punct de vedere economic, ca o consecință a pandemiei de COVID 19 și a conflictului din Ucraina, ce determină încetinirea creșterii economice la nivel global. Banca Mondială a modificat prognoza de creștere economică pentru România, la 1,9% pentru acest an, de la estimarea din ianuarie de 4,3%, conform unui raport care analizează efectele războiului din Ucraina asupra economiilor Europei de Est. România ar urma să înregistreze o inflație de 9,8% în acest an și 5,3% anul viitor, mai arată raportul. De asemenea, raportul menționează că forța economiei României va depinde de evoluția noilor variante ale COVID-19 și de războiul din regiune. Creșterea prețurilor la alimente și energie, precum și scăderea remitențelor ar putea însemna o redresare mai îndelungată pentru segmentele vulnerabile ale populației.
In acest context, cei mai afectați sunt copiii, care devin vulnerabili din punct de vedere emoțional, educațional și social, având un risc crescut de instituționalizare și abandon școlar. Pe de altă parte, familiile nu au mecanisme de coping pentru situația de criză astfel încât copiii să fie protejați și riscul de instituționalizare și de abandon școlar să fie diminuat.
Pentru a diminua efectele negative ale crizei economice asupra copiilor, proiectul a avut în vedere utilizarea unei abordări integrate pentru a răspunde nevoilor familiilor și copiilor. În cadrul proiectului s-au furnizat servicii specializate (activități de asistență socială, psihologică și educațională, precum și oportunități de socializare și petrecere a timpului liber pentru copii, alături de servicii de consiliere și sprijin pentru părinți/persoanele în îngrijirea cărora se află copiii) cu scopul asigurării bunăstării copiilor.
Grupul țintă al proiectului a fost format din 15 familii cu copii care se confruntă cu un risc crescut de abandon școlar și de instituționalizare a copiilor. S-a acordat prioritate familiilor cu mulți copii care frecventează școală, familiilor monoparentale, familiilor care au venituri reduse și mulți copii în întreținere, familiilor a căror copii au probleme identificate deja fie la nivelul asistenței sociale fie doar la nivelul școlii (copii cu probleme de comportament: violenta, izolare etc., copii cu probleme de natură psihologică, copii cu situație școlară slabă).
Dintre activitățile derulate în cadrul proiectului menționăm: consiliere psihologică, socială, vocațională, dezvoltare abilități digitale, sprijin și suport material, suport școlar, organizarea de activități recreative, culturale și de socializare, dezvoltare abilități parentale;
Despre Organizația Salvați Copiii
De 30 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.