Mircea Geoană: Astăzi nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la negociere Rusia-Ucraina

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că, în prezent, nu există „condiţii pentru un minim de teren” pentru negocieri de pace între Rusia şi Ucraina.

„Trebuie să spunem că, din punct de vedere politic, de această dată, nu vedem condiţii pentru o negociere între cele două părţi în viitorul apropiat, dintr-un motiv care este evident. (…) Poziţiile sunt atât de diferite şi atât de masiv îndepărtate una de alta, încât, astăzi, nu vedem condiţii pentru un minim de teren unde să se poată ajunge la un început de negociere”, a afirmat el.

Secretarul general adjunct al NATO a adăugat că perioada de iarnă „va conduce probabil la o încetinire relativă a intensităţii războiului”.

„Asta nu exclude şi operaţiuni militare în timpul iernii, dar, din păcate, astăzi nu vedem condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (…) Pe termen scurt nu vedem condiţii politice care să conducă la o astfel de soluţie negociată”, a punctat Mircea Geoană.

El a spus că la nivelul aliaţilor există comunicare cu partea rusă „pe canale politice şi pe canale specializate, militare şi de intelligence, (…) în afara discuţiei despre Ucraina”.

„Nimeni din cadrul Alianţei nu negociază ceva în numele Ucrainei. Este un lucru la care ţinem foarte mult. Şi, la nivelul alianţei noastre, politic nu avem contacte cu Rusia, dar preşedintele Comitetului Militar, amiralul Rob Bauer, a avut o corespondenţă scrisă cu generalul Gherasimov. Nu vedem semnale foarte încurajatoare din partea Federaţiei Ruse”, a completat secretarul general adjunct al NATO.

El a vorbit despre nevoia de a evita escaladarea conflictului prin incidente sau accidente. „Nu vedem, în postura rusească de astăzi riscuri sau intenţii sau resurse pentru a începe ceva împotriva NATO”, a arătat Mircea Geoană. AGERPRES