Unul din trei pacienți care s-au prezentat în triajul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” în zilele de Crăciun au acuzat dureri sau tulburări digestive, cauza constituind-o faptul că cei mai mulţi dintre aceştia nu au rezistat tentaţiei de a gusta din bucatele pregătite de sărbători.
Situațiile medicale cu care medicii din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase s-au confruntat în acest an, în perioada Crăciunului, i-au determat să revină cu o serie de sfaturi de urmat, astfel încăt sfarşitul de an să fie pentru fiecare dintre noi prilej de bucurie.
Nu mâncăm mai mult doar pentru că este sărbătoare!
- mâncarea în exces îngreunează digestia;
- respectăm mesele principale;
- consumăm fructe și legume proaspete;
- facem mișcare;
- cumpărăm cele necesare doar din surse autorizate fie că este vorba de produse pe care urmează să le gătim sau le cumpărăm gata preparate;
- consumăm doar mâncare proaspătă;
- medicamentele nu sunt soluția atunci când mâncăm în exces, trebuie să avem o alimentație echilibrată și să ținem în continuare cont de patologiile deja existente;
- consumul de alcool în regim moderat iar cei care prezinta afecțiuni hepatice, digestive trebuie să respecte cu strictete indicațiile medicului curant care le monitorizează patologia;
„Sărbătorile nu înseamnă ignorarea modificărilor în homeostazia organismului, de aceea vă recomandăm să fiți prudenți, să vă adresați medicului de familie, dar și să solicitați consultul medicului specialist dacă este cazul. Haideți să ne bucurăm de sărbătorile sfârșitului de an cu înțelepciune și respect pentru propria sănătate!”, este concluzia medicului Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi. (E.M)